News

Avertismenul unui medic celebru: “Acest virus nu va dispărea. De ce să fim amenințați cu apocalipsa când vorbim de o afecțiune cu care trebuie să ne obișnuim?”. Exclusiv

17.07.2020 | 13:32
Avertismenul unui medic celebru Acest virus nu va disparea De ce sa fim amenintati cu apocalipsa cand vorbim de o afectiune cu care trebuie sa ne obisnuim Exclusiv
ADVERTISEMENT

În România există o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, iar recordul a fost atins pe 17 iulie când s-au înregistrat 799 de noi cazuri. Autoritățile susțin că ar putea apărea noi restricții, însă nu toți specialiștii sunt de acord cu această variantă. 

Prof. doctor Vasile Astărăstoae a declarat pentru FANATIK că ar fi o greșeală să se introducă din nou carantina. El este sigur că lumea va trebui să conviețuiască cu virusul, așa cum conviețuim cu gripa sezonieră și crede că eforturile autorităților ar trebui să fie concentrate pe focarele din spitale și cămine de bătrâni:

ADVERTISEMENT

“Pe datele care sunt actuale nu cred că poate fi introdusă carantinarea. Este opinia mea. Nu știu ce este în capul celor care gestionează această situație. Eu aș recomanda să se concentreze pe aceste puncte vulnerabile. 

Record de infecții în România, însă un renumit doctor îndeamnă la calm: “Acest virus nu va dispărea”

De ce spitalele devin focare? De ce căminele de bătrâni devin focare? Acolo ar trebui să se ia măsuri, nu să ne sperie tot timpul. Eu nu înțeleg de ce trebuie să fim speriați în loc să ni se explice. De ce să fim amenințați tot timpul cu apocalipsa când vorbim despre o afecțiune cu care trebuie să ne obișnuim. Acest virus, cel mai probabil, nu va dispărea.

ADVERTISEMENT

Excepțional, acest virus va dispărea doar ca și SARS. Dar, cum ne-am obișnuit cu virusul gripal va trebui să ne obișnuim cu SARS-CoV-2, viața nu trebuie blocată, trebuie să mergem înainte și să ni se dea o speranță. Nu trebuie să avem mereu această viziune apocaliptică, în care oamenii să fie nevrozați”.

“În același timp, trebuie să observăm, cazurile critice nu depășesc 1% din cazurile depistate”

Doctorul consideră că aceste anunțuri alarmiste ale autorităților nu fac bine societății, în condițiile în care 1% din cazurile depistate au nevoie de terapie intensivă, iar sistemul sanitar românesc a făcut față cu brio:

ADVERTISEMENT

“Acum avem o societate nevrotică în care nu mai este posibil dialogul și, din nefericire, acest lucru a fost indus încă de la vârf, de către cei care gestionează pandemia. Noi trebuie să avem speranță, trebuie să ne luăm măsuri de precauție.

În același timp, trebuie să observăm, cazurile critice nu depășesc 1% din cazurile depistate. Repet, cazuri critice care au nevoie de terapie intensivă. Și până acum, sistemul sanitar nu a fost sufocat. Vă dau un exemplu.

ADVERTISEMENT

Citim că mai este un pat liber la Spitalul “Sfânta Parascheva” din Iași. Bineînțeles că cine nu cunoaște situația, în acel moment se sperie. Eu vă spun că secția de Boli Infecțioase de la Spitalul din Iași are nouă paturi. Înseamnă că opt paturi sunt ocupate. Opt paturi ocupate într-un oraș ca Iașiul nu este o chestiune care trebuie să te sperie. Trebuie să acorzi asistența, dar nu speria lumea. 

“Apare acel medic din Timișoara, care încalcă etica medicală, și spune că nu mai sunt paturi, că sunt ocupate”

Apare acel medic din Timișoara, care încalcă etica medicală, și spune că nu mai sunt paturi, că sunt ocupate. În secția COVID-19 sunt 60 de paturi. 60 la un oraș ca Timișoara este un semnal de alarmă, dar nu unul de panică.

În Austria știu sigur că nu există spitale COVID sau non-COVID. Ei au spitale care primesc pacienții, cu două circuite: un circuit pentru pacienții bolnavi de coronavirus și un circuit pentru pacienții non-COVID. Acolo lucrurile au mers normal și Austria, după cum ați observat, stă mai bine decât România”, a explicat doctorul Astărăstoae pentru FANATIK.

Până acum, la nivel național s-au înregistrat 35.802 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.598 au fost externate, dintre care 22.312 de pacienți vindecați și 2.286 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

ADVERTISEMENT
Tags: