ADVERTISEMENT
News

Avertizare ANM: cod galben de ninsori abundente și viscol. Care sunt zonele vizate

Autor: Adrian Baciu | 06.01.2021 | 11:04
Avertizare ANM: cod galben de ninsori abundente și viscol. Care sunt zonele vizate
Avertizare ANM: cod galben de ninsori abundente și viscol. Care sunt zonele vizate. Sursa foto: hepta.ro

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri dimineața, o avertizare cod galben și o informare de vreme rea pentru următoarele zile.

ADVERTISEMENT

Treptat, se pare că iarna pune stăpânire pe România, iar zăpada și viscolul sunt prezente tot mai des în peisaj. În următoarele zile, precipitațiile în stare solidă vor ajunge și în zone mai joase de relief.

În continuare, conform ANM, la munte va ninge și se va depune un strat consistent de zăpadă, iar vântul va viscoli și va spulbera zăpada.

Avertizare cod galben de ninsori abundente și viscol de la ANM

Meteorologii ANM au emis miercuri o informare de ploi, lapoviță și ninsoare, până sâmbătă, pentru Oltenia, Muntenia, Transilvania și Moldova.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în paralel, o alertă cod galben va intra în vigoare miercuri la ora 18.00 și anunță viscol la munte, dar și căderi importante de zăpadă în zece județe.

Codul va intra în vigoare miercuri la ora 18:00 și va expira joi la ora 10:00, anunțând ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și viscol în Munții Banatului și în Carpații Meridionali.

Județele vizate sunt: Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Alba Vâlcea, Sibiu, Argeș, Brașov, Dâmbovița și Prahova.

ADVERTISEMENT

În Munții Banatului și în Carpații Meridionali va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent îndeosebi la altitudini de peste 1400 m, unde vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 70…80 km/h și va fi viscol ce va determina scăderea semnificativă a vizibilității.

Informare meteo până pe 9 ianuarie

Potrivit ANM, de miercuri ora 14:00 până sâmbătă ora 10:00, vor fi perioade în care se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării.

ADVERTISEMENT

Acestea vor fi mai însemnate cantitativ îndeosebi în sud-vest, precum și în zonele montane și submontane, unde se vor acumula peste 25…35 l/mp.

Vor predomina ploile, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (8/9 ianuarie), precipitațiile vor fi mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, cu precădere în zona deluroasă a Olteniei, Munteniei și local în Transilvania și Moldova.

ADVERTISEMENT

La munte, pe tot parcursul intervalului, temporar va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, exceptând după-amiaza și seara zilei de miercuri (06 ianuarie), când la altitudini mai mici de 1400 m, precipitațiile vor fi mixte și vor favoriza depunerile de polei.

Vântul va avea intensificări cu precădere în zonele montane, iar local și temporar și în celelalte regiuni, în general, cu viteze de 40…60 km/h.

Până la începutul săptămânii viitoare, temporar vor mai fi precipitații mai ales în jumătatea de sud a țării și la munte.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE