News

Avertizare ANM. Cod galben de vânt puternic în nouă județe

03.01.2021 | 09:11
Avertizare ANM Cod galben de vant puternic in noua judete
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) începe ziua de duminică prin emiterea mai multor avertizări nowcasting cod galben de vânt puternic.

Mai multe avertizări de acest tip au fost emise duminică dimineaţa, și anunță intensificări ale vântului în zonele montane. Rafalele de vânt pot depăşi 100 de kilometri la oră.

ADVERTISEMENT

În același timp, într-un județ din estul Transilvaniei, mai exact în Harghita, este în vigoare un cod galben de ceaţă, asociată cu depuneri de chiciură.

Avertizare ANM. Cod galben de vânt puternic în nouă județe

Până la ora 12:00, ANM anunță că în zonele înalte din judeţele Gorj, Vâlcea, Hunedoara, Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Braşov şi Sibiu se vor semnala intensificări temporare ale vântului cu viteze ce vor depăşi la rafală 90…100 km/h.

ADVERTISEMENT

Acest cod galben vizează altitudinile mai mari de 1.800 de metri. Meteorologii mai anunță că, pe crestele montane, sunt șanse mari de viscol, acolo unde vântul va spulbera zăpada.

În același timp, este cod galben în Caraş-Severin şi în localităţile Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Şelimbăr, Roşia, Turnu Roşu şi Boiţa din judeţul Sibiu. Aici, rafalele de vânt vor depăşi 55 – 65 de kilometri la oră.

ADVERTISEMENT

Cod galben de ceață în Transilvania

În judeţul Harghita a fost emis cod galben de ceaţă, vizibilitatea fiind redusă în unele locuri sub 50 de metri.

Sunt vizate îndeosebi localităţile Miercurea Ciuc, Topliţa, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaş, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârţa, Siculeni, Mihăileni, Tomeşti, Gălăuţaş, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dăneşti, Subcetate, Mădăraş, Tuşnad, Sântimbru, Voşlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc şi Racu, relatează Administrația Națională de Meteorologie.

ADVERTISEMENT

La nivel național, vremea se menține caldă și o să plouă mai consistent în sud-vest, în est și în zonele deluroase din sud. În restul țării, așteptăm ploi slabe iar la munte, la înălțimi mari va fi lapoviță.

Vântul prinde putere în Munții Banatului și în Carpații Meridionali iar maximele termice se vor încadra între 6 și 13 grade Celsius.

În Moldova sudică și în nordul Munteniei, predomină vremea închisă și vin ploi consistente. Vântul se întețește temporar iar maximele termice se opresc pe la 12 grade.

În restul Moldovei și în Bucovina vom avea cer noros, un vânt mai activ și câteva ploi. Se mai încălzește puțin și după prânz se ating 9 grade.

ADVERTISEMENT