News

ANM actualizează avertizările: cod portocaliu și cod galben de viscol. Rafalele ajung la 130 km/h

04.02.2021 | 12:07
ANM actualizeaza avertizarile cod portocaliu si cod galben de viscol  Rafalele ajung la 130 kmh
ADVERTISEMENT

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineaţa, avertizări nowcasting cod galben de ceaţă densă valabile în 16 regiuni ale țării, printre care și municipiul Bucureşti.


Cod portocaliu și cod galben de viscol de la ANM. Rafalele ajung la 130 km/h

UPDATE, ora 12:08 / Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizările de vreme severă din următoarele ore. Pe lângă codul galben deja existent și prelungit, în vigoare va fi și unul portocaliu.

ADVERTISEMENT

Potrivit ANM, local în Carpaţii Orientali, în general la peste 1.500 de metri, vântul va avea intensificări susținute cu rafale ce vor depăşi 120 – 130 km/h viscolind zăpada şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii. Este vorba de judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Buzău. Codul portocaliu intră în vigoare la ora 12.00 şi expiră la ora 21.00.

Totodată, în majoritatea judeţelor din centrul, vestul şi nord-vestul ţării este cod galben de vânt, joi, până la ora 21.00.

ADVERTISEMENT

De la ora 10.00 vântul va avea intensificări temporare în nord-vestul şi centrul ţării cu viteze de 55- 60 km/h, iar pe arii restrânse 70 – 80 km/h. La munte vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăşi 100…110 km/h, spulberând zăpada şi determinând diminuarea vizibilităţii. Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 40 – 50 km/h, se vor semnala local şi în restul teritoriului.

Județele afectate de codul galben de vânt sunt: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Prahova, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Alba, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş şi Arad.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 7:23 / Mai concret, până la ora 8:00, în zona joasă a judeţelor Argeş, Prahova şi Dâmboviţa, dar şi în Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman şi Municipiul Bucureşti se va semnala local ceaţă, care determină reducerea vizibilităţii sub 200 de metri.

De asemenea, în intervalul 06:00-21:00 este valabil un cod galben de vânt ce vizează cu precădere nord-vestul, centrul țării și regiunile montane, cu viteze de 55…60 km/h, iar pe arii restrânse 70…80 km/h.

ADVERTISEMENT

Cod galben de ceață în 16 județe. Vizibilitatea este redusă sub 200 de metri

Ceaţa va persista până la ora 9:00 în judeţele Olt, Dolj, Bacău (zona joasă), Galaţi, Vrancea (zona joasă), Vaslui, Constanţa şi Tulcea. În aceste zone, izolat, vizibilitatea va fi redusă, sub 50 de metri.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore”, anunță meteorologii.

Avertizare cod galben de vânt în cea mai mare parte a țării

În intervalul 04 februarie, ora 06:00 – 04 februarie, ora 21:00, vântul va avea intensificări temporare în nord-vestul și centrul țării cu viteze de 55…60 km/h, iar pe arii restrânse 70…80 km/h.

În zona montană vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, îndeosebi în Carpații Orientali, rafalele vor depăși 90…120 km/h, spulberând zăpada și determinând diminuarea vizibilității.

 Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 40…50 km/h se vor semnala local și în restul teritoriului. În noaptea de joi spre vineri (4/5 februarie) vântul va mai prezenta intensificări în zona de munte și în nord-est.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, se arată în informarea ANM.

ADVERTISEMENT