News

Avertizare ANM. Cod portocaliu și cod galben de furtuni, ploi abundente și vijelii pentru majoritatea zonelor

07.07.2020 | 10:23
Avertizare ANM Cod portocaliu si cod galben de furtuni ploi abundente si vijelii pentru majoritatea zonelor
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi coduri, portocalii și galbene, de ploi torențiale, vijelii și grindină care intră în vigoare marți.

Pentru următoarele ore, până marți seară, se așteaptă fenomene meteo violente în aproape toată România.

ADVERTISEMENT

Vor fi perioada de instabilitate cu furtuni, vijelii, vânt de peste 85 km/h și căderi de grindină care pot produce inundații și pagube materiale.

Avertizare ANM. Cod portocaliu și cod galben de furtuni și vijelii puternice pentru majoritatea zonelor

ANM a pregătit două coduri galbene, unul de instabilitate și unul de intensificări ale vântului, precum și un cod portocaliu. Toate trei sunt valabile pentru ziua de marți.

ADVERTISEMENT

Prima avertizare cod galben intră în vigoare la ora 12:00 și se va încheia la ora 22:00. Conform acesteia, în intervalul menționat, în zonele montane, în Transilvania, Muntenia și Dobrogea instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 25…30 de litri pe metru pătrat și izolat 40 de litri pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT

Tot de la 12:00, va fi emis un cod galben de vânt puternic. În nord-vestul Transilvaniei, în vestul și sud-vestul Olteniei și în cea mai mare parte a Moldovei vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale, în general, între 55 și 75 km/h.

Cod portocaliu de ploi abundente, de la ora 14:00

Două ore mai târziu, de la 14:00, meteorologii de la ANM vor emite un cod portocaliu. Până la ora 22:00, în sudul și estul Transilvaniei, în zona Carpaților de Curbură, local în Muntenia, precum și în cea mai mare parte a Dobrogei,vor fi intervale cu vijelii (viteze de 80…90 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp, iar riscul să apară viituri și inundații va fi unul destul de mare pentru unele zone din țară.

ADVERTISEMENT