News

Avertizare ANM cod portocaliu şi cod galben de ger, ninsori şi viscol puternic!

11.02.2021 | 12:41
Avertizare ANM cod portocaliu si cod galben de ger ninsori si viscol puternic
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a lansat o avertizare de cod portocaliu și cod galben de ger, ninsori și viscol. Cele două atenționări pentru precipitații și viscol sunt valabile până la data de 12 februarie, în zone din nord-vestul, nordul, centrul, estul și sud-estul României. În plus, un alt cod galben pentru vreme rece este valabil până la data de 15 februarie pe toată suprafața țării.

Codul galben de vânt puternic, ninsori temporar viscolite și polei este valabil în intervalul 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 18:00, în zonele de nord-vest, nord, centru, est și sud-est. Codul portocaliu are interval de valabilitate între 11 februarie, ora 18:00 – 12 februarie, ora 18:00 și vizează Munții Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură. Se vor înregistra intensificări susținute ale vântului, temporar viscol și vizibilitate redusă.

ADVERTISEMENT

Astfel, iarna revine în forță în țara noastră în următoarele două săptămâni. Temperaturile, pe toată suprafața României, vor atinge pragul gerului.

Avertizare ANM cod portocaliu şi cod galben de ger, ninsori şi viscol puternic!

cod galben- cod portocaliu
Cod galben și cod portocaliu de vreme rea
Sursa foto: ANM

Prima avertizare a meteorologilor este una de cod calben de vreme rece, valabilă pentru toată România. Începe în ziua de joi, 11 februarie, ora 12:00 și este valabilă până la 15 februarie, ora 10:00.

ADVERTISEMENT

„În intervalul menționat vremea se va răci accentuat în toate regiunile. Mai ales pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, la început în vest, nord, nord-est și centru, apoi și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie) vor coborî sub -20 de grade”, trasmit meteorologii.

Maximele pe timpul zilei vor fi tot negative, încadrate între -10 și -2 grade, în general. În plus, ANM mai transmite că vremea o să rămână rece și pe parcursul săptămânii viitoare.

ADVERTISEMENT

A doua avertizare de cod galben de intensificări ale vântului, ninsori temporar viscolite și polei cuprinde zonele din nord-vest, nord, centru, est și sud-est și este valabilă începând cu 11 februarie, ora 12:00 și până la 12 februarie, ora 18:00.

„Mai ales pe parcursul zilei de joi (11 februarie) și în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) vor fi precipitații în majoritatea regiunilor, la început ploi apoi predominant ninsori. Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș”, anunță ANM.

ADVERTISEMENT

„Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a teritoriului, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h, mai ales în centru, sud și est. În Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și la munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată”, au adăugat specialiștii.

Avertizarea de cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului, temporar viscol și vizibilitate redusă este valabilă în intervalul 11 februarie, ora 18:00 – 12 februarie, ora 18:00, în Munții Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură.

„În intervalul menționat, în Munții Banatului, în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1500 m vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110…130 km/h. În noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) va ninge viscolit, apoi zăpada va fi spulberată puternic. Temporar vizibilitatea va fi redusă semnificativ, sub 50 m”, avertizează meteorologii.

ADVERTISEMENT