News

Avertizare ANM. Cod portocaliu și galben de ploi torențiale, grindină şi vijelii în majoritatea zonelor

19.06.2020 | 10:22
Avertizare ANM Cod portocaliu si galben de ploi torentiale grindina si vijelii in majoritatea zonelor
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod portocaliu de vreme extremă pentru majoritatea regiunilor din România.

În orele următoare, furtunile de vară însoțite de grindină, vijelii și căderi masive de apă vor acoperi din nou țara noastră.

ADVERTISEMENT

Deja, ploile au făcut ravagii în multe județe, iar zilele care urmează se anunță dificile pentru oamenii care locuiesc în preajma cursurilor de apă.

Cod portocaliu și galben de ploi abundente și furtuni în aproape toată țara

Conform codului portocaliu de la ANM, în după-amiaza zilei de vineri (19 iunie) și în prima parte a nopții de vineri spre sâmbătă (19/20 iunie), în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, estul și nordul Munteniei, precum și în zonele montane, vor fi intervale cu averse torențiale.

ADVERTISEMENT

Local, se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse, 50…80 l/mp. De asemenea, din peisaj Vor fi și vijelii, descărcări electrice și grindină.

În paralel, un cod galben este în vigoare pentru 12 județe din Banat, Crișana, Muntenia și o parte din Oltenia. Aici vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

ADVERTISEMENT

Cod galben de instabilitate până luni

Tot vineri, ANM a mai emis un al treilea cod galben de instabilitate. De sâmbătă, 20 iunie, ora 10:00, până luni, 22 iunie, ora 10:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

ANM mai anunță că gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat în cea mai mare parte a țării și în prima parte a săptămânii viitoare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată

ADVERTISEMENT