News

Vremea rea a făcut ravagii: ploile torenţiale au provocat inundaţii în mai multe localităţi. Avertizare cod galben de la ANM

20.07.2020 | 08:05
Vremea rea a facut ravagii ploile torentiale au provocat inundatii in mai multe localitati Avertizare cod galben de la ANM
ADVERTISEMENT

Ploile torenţiale au produs inundaţii în 27 de localităţi din 11 judeţe, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Totoddată ANM a emis şi un cod galben de vreme instabilă pentru mai multe zone din ţară.

Cea mai afectată a fost zona Bucureşti-Ilfov, unde s-a intervenit în cazul a peste 120 de situaţii pentru evacuarea apei.

ADVERTISEMENT

”Aversel torenţiale au produs inundaţii în 27 de localităţi din 11 judeţe. În ultimele 24 de ore, din cauza precipitaţiilor abundente, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 53 de case, 186 de curţi, 96 beciuri/subsoluri şi 12 străzi. Cea mai afectată de aversele torenţiale a fost zona Bucureşti-Ilfov, unde colegii noştri au intervenit în cazul a peste 120 de situaţii pentru evacuarea apei”, a transmis ISU luni dimineaţă.

Alba a fost un alt judeţ unde s-a înregistrat un număr mare de intervenţii. Mai multe echipaje cu motopompe au acţionat la nivelul a 5 localităţi pentru extragerea apei din gospodării. În municipiul Alba-Iulia, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 23 de case, 39 de curţi, 23 de beciuri/subsoluri şi de pe 3 străzi inundate.

ADVERTISEMENT

EFECTE ÎNREGISTRATE LA NIVEL NAȚIONALîn intervalul 19.07.2020, ora 07.00 – 20.07.2020, ora 06.30Urmare a manifestării…

Posted by Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă on Sunday, July 19, 2020

Şi în judeţul Bihor, în localitatea Cubulcut, inundaţiile au făcut prăpăd. Acolo echipele ISU au acţionat pentru evacuarea unui bărbat rămas izolat cu oile pe o insulă în mijlocul apei, din cauza unei viituri formate pe pârâul din localitate.

Pe durata manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, traficul rutier a fost temporar blocat pe un drum naţional (DN 67/GJ) şi pe un drum judeţean DJ 672/GJ) din cauza copacilor căzuţi pe carosabil.

ADVERTISEMENT

Avertizare cod galben. Se anunță ploi abundente și furtuni în majoritatea regiunilor

România va fi lovită din nou de ploi abundente și furtuni la început de săptămână. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în majoritatea regiunilor vom avea, luni, perioade de instabilitate accentuată.

Din nou, peisajul va fi dominat de averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua și aspect de vijelie și, izolat, căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

Începem săptămâna tot sub zodia avertizărilor ANM, din fericire doar cu un cod galben în vigoare. Acesta a fost emis pentru intervalul 20 iulie, ora 10:00 – 20 iulie, ora 21:00, privind instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în Dobrogea, Moldova, Transilvania şi local în Muntenia şi Maramureş vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua şi aspect de vijelie şi, izolat, grindină.

Ploile vor avea şi caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20…25 l/mp şi izolat 30…50 l/mp, mai anunță ANM.

Meteorologii mai anunță că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Cum va fi vremea în București la început de săptămână

Cei de la ANM au emis duminică și o prognoză specială pentru București. Vremea instabilă din urmă cu o zi va continua și luni, când vor fi din nou înnorări temporar accentuate.

Astfel, începând din a doua parte a zilei de duminică (19 iulie) și până la sfârșitul zilei de luni (20 iulie) vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, astfel încât la rafală se vor atinge 40…50 km/h.

Temperatura maximă va fi, duminică, de 30…32 de grade, iar luni, de 26…28 de grade, iar temperatura minimă se va situa între 17 și 19 grade.

Duminică, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod portocaliu de ploi torențiale pentru București. Din cauza ploii abundente, au fost afectate mai multe zone din Capitală.

ADVERTISEMENT