News

Avertizare cod galben în aproape toată țara. Viscol și rafale de vânt de peste 100km/h

13.04.2020 | 15:28
Avertizare cod galben in aproape toata tara Viscol si rafale de vant de peste 100kmh
ADVERTISEMENT

O avertizare de cod galben va intra în vigoare în aproape toată țara odată cu dimineața zilei de 14 aprilie. Intensificări puternice ale vântului și viscol puternic în zona de munte se vor semnala în primele zile din Săptămâna Mare.

Avertizare cod galben în aproape toată țara. Viscol și rafale de vânt de peste 100km/h

Luni, 13 aprilie, Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări de coduri galbene de vreme rea. Primul dintre ele intră în vigoare marți dimineață  14 aprilie) la ora 6:00 și expiră tot marți la ora 21:00.

ADVERTISEMENT

Avertizarea informează că în Banat, Crișana și în cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Munteniei și Oltenia, vântul va sufla cu 55- 70 km/h. Spre după-amiază, vântul se va intensifica și spre Moldova, Dobrogea și estul Munteniei.

În același interval, vântul va avea intensificări şi la munte, unde se vor semnala precipitaţii mixte, iar în zona înaltă vor predomina ninsorile şi rafalele vor depăşi 70 – 90 km/h, spulberând zăpada. Se va depune strat nou de zăpadă în nordul Carpaţilor Orientali şi, mai ales pe creste, în restul masivelor montane, potrivit ANM.

ADVERTISEMENT

De asemenea, începând de marţi (14 aprilie) de la ora 21:00, şi până miercuri (15 aprilie) , ora 6:00, atenţionarea Cod galben va fi în vigoare în judeţe din Dobrogea, sudul Moldovei şi în jumătatea estică a Munteniei

În aceste regiuni vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55 – 75 km/h, iar în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, în special în zona înaltă, rafalele vor depăşi 80 – 100 km/h, spulberând zăpada.

ADVERTISEMENT

Vreme extrem de caldă până la codurile galbene

Până la ”micuța iarnă” de marți și miercuri, vremea în țară este una extrem de caldă în majoritatea regiunilor.

Meteorologii anunță că luni vremea va fi deosebit de caldă în cea mai mare parte a țării, chiar mai caldă decât specificul perioadei. Cerul va fi variabil, iar maximele termice se vor încadra între 17 și 25 de grade. Pe litoral temperaturile maxime se vor situa între 12 și 15 grade Celsius la amiază.

ADVERTISEMENT

Doar în zonele montane cerul va fi înnorat și va ploua izolat pe arii restrânse. De asemenea, ploile vor fi însoțite de descărcări electrice. Vântul se va intensifica treptat până când va ajunge să sufle cu rafale de 40-50 km/h.

ADVERTISEMENT