News

Avertizare de la ANM: cod roșu, portocaliu și galben în țară. Ploi torențiale, vijelii şi grindină în majoritatea regiunilor – Update

24.08.2020 | 17:43
Avertizare de la ANM cod rosu portocaliu si galben in tara Ploi torentiale vijelii si grindina in majoritatea regiunilor  Update
Avertizare cod portocaliu şi cod galben de la ANM. Ploi torențiale, vijelii şi grindină în majoritatea regiunilor. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni dimineață o dublă avertizare: cod portocaliu și cod galben de furtuni ce vizează cea mai mare parte a țării.

UPDATE, 17:43 Codul roșu s-a extins până la ora 18:30, iar la județele din informarea de la ora 17:00 se adaugă Cluj, Alba și Covasna.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 17:00 Avertizare de tip now-casting de cod roșu de furtuni pentru județele Vaslui, Neamț și Iași până la ora 17:30.

În cursul acestei zile, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ care pot duce la viituri și chiar inundații.

ADVERTISEMENT

De asemenea, din ”meniul” meteo al startului de săptămână nu vor lipsi căderile de grindină, vijeliile și ploile torențiale care pot produce pagube materiale.

Cod portocaliu şi cod galben. ANM anunță Ploi torențiale, vijelii şi grindină

Astfel, conform ANM, în intervalul 24 august, ora 12:00 – 24 august, ora 23:00, în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, nordul Olteniei, Carpații Meridionali și Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

Sub cod portocaliu vor intra județele Gorj, Hunedoara, Vâlcea, Sibiu, Mureș, Brașov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași și Vaslui.

În aceste zone, cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 30…40 l/mp și, pe arii restrânse, 50…70 l/mp.

ADVERTISEMENT
Cod portocaliu și cod galben. Sursa: ANM

Cod galben pentru alte 13 județe

Totodată, meteorologii anunță că în intervalul 24 august, ora 10:00 – 25 august, ora 23:0, zone din sud-vestul, centrul, nordul și nord-estul țării vor fi sub cod galben.

Aici vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe spații mici grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Ploile de vară nu vor lipsi nici din celelalte regiuni. Meteorologii anunță că fenomene asociate instabilității atmosferice vor fi pe arii mai restrânse și în restul teritoriului.

ADVERTISEMENT