ADVERTISEMENT
News

Avertizare de cod roșu de inundații. Vor fi ploi, vijelii și grindină. Ce județe sunt afectate. Update

Autor: Robert Cristea | 29.09.2020 | 12:00
Avertizare de cod roșu de inundații. Vor fi ploi, vijelii și grindină. Ce județe sunt afectate. Update
Avertizare de cod roșu de inundații. Vor fi ploi, vijelii și grindină. Ce județe sunt afectate. Sursa foto - facebook

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a trimis o avertizare de cod roșu de inundații, după ce vremea s-a schimbat radical în ultimele ore.

ADVERTISEMENT

Mai mult de jumătate din țară este afectată de ploi, vijelii și grindină. Pericolul de inundații semnalat de INHGA vizează județele Vaslui și Galați.

Codul roșu a intrat în vigoare în această dimineață și se încheie la ora 15:00. Se va manifesta prin scurgeri importante pe versanţi, torenţi,  pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite.

ADVERTISEMENT

UPDATE ora 12:00 / ANM a emis un cod galben pentru intervalul 29 septembrie, ora 11:00 – 30 septembrie, ora 10:00. Se va manisfesta prin ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată. Vor fi afectate regiuni din Moldova, Transilvania, Maramureș și zone de munte.

Cod Galben Hartă ANM

”În Moldova, local în Transilvania, Maramureș și la munte vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ și în care, îndeosebi în Moldova, se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată (averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în Moldova, 40…60 l/mp,” precizează ANM.

ADVERTISEMENT

INHGA: Cod roșu de inundații în județele Vaslui și Galați

”Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinul hidrografic Elan, județele: Vaslui și Galați.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Elan – bazin amonte S.H. Murgeni” – Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

ADVERTISEMENT

De asemenea, un număr de 28 de judeţe se află sub cod galben de instabilitate atmosferică. Potrivit ANM, în mai multe localități din județele Galați, Vrancea și Vaslui se vor înregistra ploi care vor depăși local 35 – 40 l/mp. Vor fi frecvente descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului.

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru perioada 28 septembrie – 11 octombrie. Vremea se schimbă cu 180 de grade. După o lună cu valori termice cu mult peste media normală, trecem rapid către temperaturi scăzute.

ADVERTISEMENT

Schimbarea se va resimți, în special, în a doua parte a intervalului analizat de ANM.  Media maximelor va fi în scădere treptată, spre 20…21 de grade.

În cea de-a doua săptămână temperaturile minime vor fi în scădere până la o medie în jurul a 9 grade.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!