ADVERTISEMENT
News

Avertizare de la ANM. Furtuni și caniculă în România până miercuri. Zonele afectate

Autor: Adrian Baciu | 06.07.2020 | 07:47
Avertizare de la ANM. Furtuni și caniculă în România până miercuri. Zonele afectate
Avertizare de la ANM. Furtuni și caniculă în România până miercuri. Zonele afectate. Foto: hepta.ro

După codurile galben și portocaliu de caniculă și furtuni emise pentru duminică, Administrația Națională de Meteorologie anunță vreme severă și la început de săptămână.

ADVERTISEMENT

De luni până miercuri, țara noastră va fi din nou împărțită între temperaturile caniculare din sud-est și vremea instabilă din restul teritoriului.

Astfel, dacă unii vor avea probleme cu disconfortul termic, alții s-ar putea confrunta, la fel ca în luna iunie, cu inundații și căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

ANM anunță furtuni și caniculă în România la început de săptămână

Pentru intervalul 6 iulie, ora 10:00 – 8 iulie, ora 10:00, cei de la ANM au emis o informare meteorologică pentru toată România.

În aceste trei zile, în regiunile sud-estice vremea va fi caniculară, disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade.

ADVERTISEMENT

În restul teritoriului, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp.

ADVERTISEMENT

Cod portocaliu de inundații, în vigoare

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în vigoare este o atenţionare Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 18 judeţe, valabilă până luni dimineaţa la ora 9.00.

Potrivit hidrologilor, se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, dar şi cu posibile depăşiri ale Cotelor de Apărare pe râurile din bazinele hidrografice: Târnava Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Mureş, Sibiu şi Alba), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă râul Târnava – amonte S.H. Săvârşin (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Timiş – bazin superior amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj, Pogăniş – bazin superior, Bârzava, Caraş (judeţele: Timiş şi Caraş Severin).

ADVERTISEMENT

De asemenea, până luni, la ora 24:00, pe râul Prut – sector aval Ac. Stânca Costeşti, există rsic de inundaţii ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Ac Stânca Costeşti a viiturilor formate anterior în amonte de intrarea în ţară (judeţele: Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi).

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!