News

Avertizare de vreme severă de la ANM. Cod galben şi portocaliu de fenomene extreme. Zonele vizate / Update

31.07.2020 | 17:17
Avertizare de vreme severa de la ANM Cod galben si portocaliu de fenomene extreme Zonele vizate  Update
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de vreme severă în următoarea perioadă, pe aproape tot cuprinsul țării.

Atenționările de la ANM vizează cele două extreme ale vremii pe timp de vară: caniculă și instabilitate atmosferică.

ADVERTISEMENT

Majoritatea regiunilor se vor confrunta, la final de lună iulie, cu manifestări specifice anotimpului care, pe alocuri, pot produce și pagube.

Cod galben de caniculă și instabilitate de la ANM. Ce zone sunt vizate de avertizare

UPDATE, ora 17.18: Cod Portocaliu de vijelie, averse torențiale ce vor depăși 35 l/mp, frecvente descărcări electrice, izolat grindină de medii dimensiuni în județele:

ADVERTISEMENT

Bacău: Podu Turcului, Răchitoasa, Glăvănești, Motoșeni, Răchitoasa, Stănișești, Horgești, Pâncești, Parincea, Ungureni, Plopana, Găiceana, Traian, Lipova, Filipeni, Vultureni, Odobești, Colonești, Roșiori, Secuieni, Oncești, Izvoru Berheciului;

Vaslui: Bârlad, Vaslui, Zorleni, Banca, Puiești, Ivănești, Văleni, Zăpodeni, Lipovăț, Solești, Roșiești, Iana, Muntenii de Jos, Voinești, Muntenii de Sus, Perieni, Laza, Hoceni, Albești, Costești, Ștefan cel Mare, Poienești, Bogdănești, Pogana, Oltenești,

ADVERTISEMENT

Pușcași, Gherghești, Delești, Tătărăni, Deleni, Băcani, Cozmești, Vutcani, Tanacu, Coroiești, Viișoara, Crețești, Dodești, Bogdana, Bălteni, Alexandru Vlahuță, Ibănești, Bogdănița, Ciocani;

Galaţi: Drăgușeni, Berești-Meria, Berești, Cavadinești, Vârlezi, Băneasa, Bălăbănești, Suceveni, Jorăști, Smulți, Rădești.

ADVERTISEMENT

Atenţionarea este valabilă până la ora 18.00.


Un prim cod galben emis de meteorologii ANM vizează temperaturile extrem de ridicate, caracteristice sezonului de vară.

Astfel, pe tot parcursul zilei de vineri, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Dobrogei va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ANM mai anunță că disconfortul termic se va menține ridicat și în Banat și sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Ploile și furtunile lovesc și ele România

Tot de vineri, de la ora 10:00, până în prima zi a lunii august, la ora 04:00, la început în nord, nord-est și local la munte, apoi și în estul și sud-estul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe suprafețe mici 40…60 l/mp.

Specialiștii anunță că manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala și în centrul și sudul țării, dar pe spații mai restrânse. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

ADVERTISEMENT