News

Avertizare meteo ANM. Este cod portocaliu de ploi torențiale în zece județe

ANM a emis noi avertizări meteo de vreme rea. Va ploua torențial în zece județe din țară.
20.05.2021 | 21:13
Avertizare meteo ANM Este cod portocaliu de ploi torentiale in zece judete
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis, în seara zilei de joi, noi avertizări meteorologice care vizează mai multe zone ale țării noastre. Este vorba despre un cod portocaliu și un cod galben de vreme rea.

Cod portocaliu de ploi torențiale

Astfel, meteorologii au anunțat că vor fi ploi torențiale până în dimineața zilei de vineri, dar și că zece județe au intrat sub incidența unui cod portocaliu de vreme rea.

ADVERTISEMENT

Codul portocaliu anunțat de ANM începe tot în această seară de la 20:00 și continuă până vineri 21 mai la 10:00 dimineața. Specialiștii au anunțat că va ploua torențial în acest interval de timp, cele mai afectate zone fiind cele din Carpații Meridionali.

Judeţele vizate de această avertizare meteorologică sunt Caraş Severin, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Braşov, Dâmboviţa şi Prahova. Aici se vor înregistra chiar și peste 30-40 de litri de apă pe metrul pătrat.

ADVERTISEMENT

„În zona Carpaţilor Meridionali vor fi ploi abundente și se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 30…40 l/mp. În zona respectivă în ultimele 24 ore s-au înregistrat cantități de apă însemnate”, a anunțat ANM.

Ploile vor detemina chiar topirea zăpezilor de la altitudini mari.

„La peste 1700 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 și 130 cm”, a mai transmis ANM.

ADVERTISEMENT

Cod galben de ploi anunțat de ANM

În același timp, alte 15 județe sunt sub o avertizare de cod galben. ANM a transmis că începând din seara zilei de 20 mai, de la ora 20:00 și până vineri la ora 10:00 sunt vizate mai multe fenomene meteorologice, în special de ploi însemnate cantitativ.

Zonele afectate sunt Banat, Crișana, partea de nord a Olteniei, dar și Transilvania și Moldova. Cantitățile de apă vor depăși 20-30 de l/mp, au mai anunțat cei de la ANM.

ADVERTISEMENT

„În intervalul menționat, în Banat, Crișana, în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei, în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și la munte, vor fi averse însemnate cantitativ.

În intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp”, a transmis ANM pe siteul propriu.

Codul galben vizează următoarele județe: Timiş, Arad, Bihor, Sălaj, Cluj, Mureş, Harghita, Covasna, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui şi Neamţ.

ADVERTISEMENT