News

Avertizare pentru românii care călătoresc în Franța în acest weekend, transmisă de MAE. Sunt vizate 11 departamente

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru românii care se află sau intenționează să călătorească în Franța
04.11.2023 | 17:29
Avertizare pentru romanii care calatoresc in Franta in acest weekend transmisa de MAE Sunt vizate 11 departamente
Furtuna Ciaran a lovit puternic Franța zilele trecute. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Atenționarea de călătorie este valabilă de sâmbătă seară până la finalul zilei de duminică, și vizează un cod portocaliu de vânt, ploi și inundații pentru 11 departamente din nord-vestul Franței. Zilele trecute, Franța a fost lovită de o furtună puternică, ce a făcut patru victime și a lăsat peste un milion de oameni fără electricitate.

MAE, atenționare de călătorie pentru Franța

Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis sâmbătă după-amiază o atenționare pentru cetățenii români aflați în Franța sau care intenționează să călătorească în Hexagon privind existența unui cod portocaliu de ploi și furtuni. Avertizarea este valabilă de sâmbătă seară și până duminică seara. Nu mai puțin de 11 departamente sunt afectate.

ADVERTISEMENT

”Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că METEO FRANCE a anunţat că începând din seara zilei de sâmbătă, 4 noiembrie 2023, până la finalul zilei de duminică, 5 noiembrie 2023, va fi în vigoare un cod portocaliu de vânt, ploi abundente şi inundaţii pentru 11 departamente din Franţa. Codul portocaliu a fost emis pentru Vendée, Deux-Sevres, Vienne, Poitou-Charentes, Gironde, Charente-Maritime, Bouches du Rhône, Var, Alpes Maritimes, Haute-Corse şi Corse-du Sud”, se arată în atenționarea transmisă de MAE.

MAE mai precizează că un alt cod galben a fost emis pentru 74 de departamente, ca urmare a furtunii Domingos, situată în largul Irlandei. Cetățenii români sunt rugați să se informeze în timp real cu privire la situația meteorologică din Franța de pe site-ul meteofrance.com.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cetățenii români pot apela, pentru asistență consulară, numerele de telefon ale Consulatul General al României la Paris: +33147052966 şi +33147052755. „De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă, în funcţie de circumscripţia consulară de reşedinţă, astfel: Consulatul General al României la Paris: +33680713729; Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164; Consulatul General al României la Lyon: +33643627736; Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022”, se mai arată în comunicatul MAE.

Furtuna Ciaran a lovit puternic Franța

Atenționarea MAE vine în contextul în care zilele trecute Furtuna Ciaran, cu vânturi de puterea unui uragan, a lovit Franța, provocând decesul a patru persoane și lăsând sute de mii de locuințe fără electricitate. Circa 1,2 milioane de persoane au rămas fără curent electric, deoarece vânturi cu viteze de peste 120 km/h și rafale de peste 200 km/h au lovit departamentul Finistère din nord-vestul țării, potrivit agenției meteorologice Meteo-France. Vitezele vântului au doborât mai multe recorduri locale.

ADVERTISEMENT

“Vânturile și rafalele foarte violente care s-au succedat pe parcursul nopții au avut ca efect căderea la pământ a numeroși copaci, ramuri și linii electrice și telefonice de pe întreaga rețea rutieră”, se arată într-un comunicat al guvernului din Finistère.

Aproximativ 780.000 dintre cei care au rămas fără curent se află în regiunea nord-vestică a Bretaniei, a precizat furnizorul francez de energie Enedis într-un comunicat. Copacii căzuți și stâlpii de electricitate dezrădăcinați de furtună au fost de vină pentru întreruperile de curent. Enedis a mobilizat aproximativ 3.000 de lucrători și 30 de elicoptere pentru a restabili curentul electric în zonele afectate.

ADVERTISEMENT

Un șofer de camion a fost ucis după ce a fost lovit de o creangă căzută în timp ce conducea, potrivit ministrului francez al Transporturilor, Clément Beaune, într-un interviu acordat postului francez de televiziune Franceinfo. Cea de-a doua victimă este un bărbat de 70 de ani care a murit în Le Havre după ce a căzut în timp ce încerca să închidă obloanele balconului său, potrivit Ministerului de Interne francez.

“Există o mulțime de studii de atribuire și alte dovezi care arată că furtunile de toamnă/iarnă de acest gen sunt mai dăunătoare din cauza schimbărilor climatice”, a declarat Friederike Otto pentru CNN, lector senior în știința climei la Institutul Grantham, Imperial College London. “Precipitațiile asociate cu aceste tipuri de furtuni sunt mai severe din cauza schimbărilor climatice, iar valurile de furtună sunt mai mari și, prin urmare, mai dăunătoare din cauza nivelului mai ridicat al mării.”

ADVERTISEMENT
Tags: