Mesajul RO-Alert a fost emis pentru Tulcea și Constanța și făcea referire la riscul căderii unor obiecte din spațiul aerian, cel mai probabil rachete sau drone lovite de apărarea anti-aeriană ucraineană. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a confirmat că a existat un risc ca populația să fie afectată e atacul Rusiei.
”A da un mesaj noaptea pe un judeţ sau pe două judeţe întregi înseamă că a fost o motivare”, a explicat Arafat, lăsând să se înțeleagă că autoritățile au avut motive întemeiate să deranjeze populația cu acest mesaj. Raed Arafat a subliniat că în astfel de cazuri niciodată mesajele nu vor fi date aiurea, din ”exces de zel”, ci doar după o consultare cu MApN.
În concluzie, Raed Arafat a anunțat că ”este foarte bine” că nu s-a întâmplat nimic. ”În această seară a fost transmis un mesaj RO-Alert pe teritoriul judeţelor Tulcea şi Constanţa după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atacat al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, în proximitatea graniţei cu România.
Mesajul transmite informaţii de avertizare şi de informare a populaţiei cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi măsuri de adăpostire în cazul în care situaţia o impune”, transmiteau și reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea. Mesajele acestea au rolul de a informa populația, nu neapărat de a crea panică, arată ISU.
”Facem menţiunea că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei din zona de graniţă a României cu Ucraina despre faptul ca sunt posibile atacuri ale federaţiei şi ruse asupra teritoriului ucrainean şi ca există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului naţional. Până la ora emiterii acestui comunicat nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgenţă 112 în dispeceratul ISU Tulcea”, a precizat ISU Tulcea.
Mesajul alarmant a fost transmis și locuitorilor din municipiul Constanța, care au fost rugați să se adăpostească în beciuri sau adăposturi. Așadar, riscul a fost real, astfel că locuitorii de pe graniță trebuie să se obișnuiască cu astfel de situații alarmante, în care rușii atacă Ucraina periculos de aproape de graniță.
”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată, 90 de minute”, se arată în mesajul primit de locuitorii din Constanța, undeva la ora 3 dimineața.
Ocazional, în țara noastră ajung resturi de rachete sau drone, ca parte a conflictului din Ucraina. Cel mai recent s-a întâmplat în urmă cu o lună, atunci când oamenii s-au panicat în urma unui nou astfel de incident. Reprezentanții Ministerului de Externe au condamnat atunci pe un ton ferm acest mod de a opera a Rusiei.
”Mai multe atacuri odioase au fost comise de Rusia împotriva infrastructurii civile ucrainene. S-au găsit resturi pe teritoriul României. Am informat și ne coordonăm cu aliații noștri în această chestiune. România condamnă ferm aceste acțiuni iresponsabile”, a transmis ministrul de externe Luminița Odobescu.