News

Avertizarea specialiștilor! “Un program de 55 de ore pe săptămână poate duce la moarte”

17.05.2021 | 16:30
Avertizarea specialistilor Un program de 55 de ore pe saptamana poate duce la moarte
ADVERTISEMENT

Specialiștii trag un semnal de alarmă. Programul prelungit de muncă, de 55 de ore săptămânal ar putea duce la deces.

Nu este prima dată când se discută pe baza acestui subiect. Au existat mai multe persoane care au murit din cauza epuizării, în ultimii ani. Altele au dezvoltat diferite afecțiuni grave.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra acestui risc și transmite că o persoană nu ar trebui să muncească mai mult de 55 de ore pe săptămână.

Avertizarea specialiștilor! “Un program prelungit poate duce la moarte”

Specialiștii consideră că un program de muncă normal nu ar trebui să depășească 30, 40 de ore de muncă pe săptămână. Altfel, pot avea loc adevărate tragedii.

ADVERTISEMENT

“Un program de muncă de peste 55 de ore pe săptămână reprezintă un pericol grav pentru sănătate. A venit timpul ca toată lumea – guverne, angajatori și salariați – să recunoască, în sfârșit, că un program de muncă lung poate antrena morți premature”, a declarat dr. Maria Neiraș, directoarea Departamentului de Mediu, Modificări Climatice și Sănătate al OMS.

Potrivit studiului realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Internațională a Muncii (OIM), în anul 2016, aproape 400.000 de persoane  au murit din cauza unui AVC și alte 347.000 din cauza unei boli cardiace. Și asta, pentru că au muncit mai mult de 55 de ore pe săptămână.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au stabilit că, programul de peste 55 de ore pe săptămână, la 35% dintre persoane le poate provoca apariția unui accident vascular cerebral, iar 17% cardiopatii ischemic.

O persoană care nu depășește 40 de ore de muncă pe săptămână nu se expune niciunui risc.

“N-am găsit nicio diferență în funcție de sex în ceea ce privește efectul programului de muncă lung asupra incidenței bolilor cardiovasculare“, a declarat, într-o conferință de presă, expertul OMS, Frank Pega.

ADVERTISEMENT

Bărbații, predispuși la epuizare fizică

S-a constatat că nivelul morbidității este mult mai ridicat în rândul bărbaților, 72%. Și asta pentru că, aceștia reprezintă cea mai mare parte a muncitorilor din toată lumea.

Potrivit studiului, persoanele predispuse la epuizarea fizică provin în mare parte din anumite regiuni. Asia de Sud-Est sau Pacificul de Vest.

OMS trage un semnat de alarmă, mai ales că, în ultima perioadă tot mai multe persoane muncesc peste program, mai ales în condițiile pandemiei de coronavirus, când o mare parte a populației lucrează online.

“Munca la distanță a devenit norma în numeroase sectoare de activitate și estompează adesea frontierele dintre casă și serviciu. Totodată, numeroase întreprinderi au fost nevoite să-și reducă sau să-și întrerupă activitatea economică, cu scopul de a economisi bani, iar persoanele pe care le-au păstrat sfârșesc prin a avea un program de muncă și mai lung”, a spus directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

 

ADVERTISEMENT