News

Avertizări de la ANM. A fost emis cod roşu. România, lovită de caniculă și furtuni. Zonele vizate / Update

30.07.2020 | 18:56
Avertizari de la ANM A fost emis cod rosu Romania lovita de canicula si furtuni Zonele vizate  Update
ADVERTISEMENT

România va fi împărțită în următoarele trei zile între caniculă și instabilitate atmosferică accentuată, după ce mai multe coduri galbene au fost emise în cursul dimineții de joi, 30 iulie.

UPDATE, ora 18.56: ANM a emis atenţionări nowcasting cod roşu de furtuni, pentru judeţele Suceava (Dolhasca, Liteni, Udești, Preutești, Forăști, Dolhești, Vulturești) şi Iaşi (Lespezi, Tătăruși).

ADVERTISEMENT

Se vor semnala: grindină de dimensiuni medii și mari, vijelie puternică, frecvente descarcari electrice, averse ce vor depăși 35…40 l/mp. Atenţionarea e valabilă până la 19.30.

Avertizări cod galben de la ANM: Trei zile de caniculă și ploi abundente. Zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie a transmis, joi, mai multe avertizări privind vremea din acest final de lună iulie.

ADVERTISEMENT

Dacă o parte a României se va sufoca, la temperaturi de până la 38 de grade, o altă parte va fi lovită din nou de fenomene severe: furtuni, ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină.

Primul cod galben de la ANM este unul care vizează canicula și este în vigoare pentru ziua de joi, 30 iulie. Astfel, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum și în centrul și sudul Moldovei, va fi caniculă, temperaturile maxime vor depăși frecvent 35 de grade, iar pe arii restrânse se vor situa peste 37…38 de grade.

ADVERTISEMENT

Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar noaptea de joi spre vineri (30/31 iulie) va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade.

Tot azi, de la ora 12:00 până la noapte la ora 02:00, alte regiuni ale României sunt vizate de un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat la munte, în nordul, nord-estul și local în centrul țării vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 30…50 l/mp.

Canicula se păstrează și vineri

Sudul și sud-estul țării va rămâne sub dominația temperaturilor mari și în ultima zi din luna lui cuptor. Astfel, vineri, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Dobrogei va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade.

Din nou, disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar noaptea de vineri spre sâmbătă (31 iulie/01 august) va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade.

Tot vineri, în intervalul 12:00 – 02:00, ANM a mai emis o informare de instabilitate. În intervalul menționat în sud-vestul, sudul, estul țării și local în centru, instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe suprafețe mici 40…50 l/mp, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

ADVERTISEMENT