News

Avertizări cod galben emise de ANM. Canicula cuprinde treptat aproape toată România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică două noi coduri galbene de caniculă.
15.08.2021 | 11:32
Avertizari cod galben emise de ANM Canicula cuprinde treptat aproape toata Romania
ADVERTISEMENT

Primul mesaj de atenționare meteorologică este valabil duminică și vizează fenomene de disconfort termic ridicat.

Cel de al doilea mesaj anunță un nou val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat pentru zilele de luni și marți.

ADVERTISEMENT

Avertizări cod galben emise de ANM. Canicula cuprinde treptat aproape toată România

Duminică, 15 august, în Banat, Crișana, local în Oltenia și sud-vestul Munteniei, disconfortul termic va fi ridicat și va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, precizează mesajul ANM.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 34 și 36 de grade.

Cod galben de disconfort termic ridicat 15 august 2021
Cod galben de disconfort termic ridicat Foto: meteoromania.ro

Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse în nord-vestul țării și la munte, mai precizează specialiștii.

ADVERTISEMENT

Canicula cuprinde aproape toată țara

Cel de al doilea mesaj de atenționare emis de către meteorologi anunță un nou val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat pentru zilele de luni și marți.

Valul de căldură se va intensifica și va cuprinde luni, 16 august, cea mai mare parte a țării, iar marți, 17 august, va persista în regiunile sudice, centrale și estice.

ADVERTISEMENT

Local va fi caniculă, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va  depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 38 de grade. Pe alocuri, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

ADVERTISEMENT
Cod galben: val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat
Cod galben: val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat Foto: meteoromania.ro

Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala local la munte, în nord și nord-vest, iar marți, 17 august, mai ales în regiunile intracarpatice.

Bucureștiul, afectat de caniculă până marți seara

În intervalul 15.08.2021 ora 10:00 – 17.08.2021 ora 22:00, vremea va deveni caniculară, iar disconfortul termic se va accentua la începutul săptămânii viitoare, când și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Valorile temperaturii maxime vor fi de 33…35 de grade duminică, 15 august, și de 35…37 de grade luni și marți, 16 și 17 august.

Temperatura minimă va avea valori de 17…19 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele mesaje, se mai arată în textul avertizării.

ADVERTISEMENT