News

Avertizări cod portocaliu și cod galben de la ANM. Ploi abundente și furtuni până luni în majoritatea zonelor. Bucureştiul, sub cod de precipitaţii abundente / Update

19.07.2020 | 20:45
Avertizari cod portocaliu si cod galben de la ANM Ploi abundente si furtuni pana luni in majoritatea zonelor Bucurestiul sub cod de precipitatii abundente  Update
ADVERTISEMENT

Mai multe avertizări cod portocaliu și cod galben de instabilitate au fost emise, duminică dimineața, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

UPDATE, ora 20.40: Bucureştiul este sub cod portocaliu de precipitaţii abundente, conform unei avertizări nowcasting emisă de ANM şi valabilă până la ora 21.20.

ADVERTISEMENT

De duminică până luni seară, în majoritatea regiunilor din România se așteaptă manifestări violente ale vremii, cu furtuni și căderi masive de precipitații.

Nu vor lipsi din peisajul meteo ploile torențiale, vijeliile și căderile de grindină. Este de așteptat ca și hidrologii să emită avertizări de inundații în următoarele ore.

ADVERTISEMENT

ANM anunță cod portocaliu și cod galben de ploi abundente și furtuni în majoritatea zonelor

În cursul dimineții de duminică, 19 iulie, ANM a anunțat mai multe avertizări meteo cod portocaliu şi galben, pentru cea mai mare parte a ţării, privind ploi abundente şi instabilitate atmosferică accentuată.

Pentru această primă zi a avertizărilor, România va fi ”vizitată” de două coduri. Astfel, un cod portocaliu a fost emis pentru intervalul 19 iulie, ora 10:00 – 19 iulie, ora 21:00, privind cantităţi de apă însemnate şi instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

În Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei, local în nordul Munteniei şi în vestul Moldovei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua şi aspect de vijelie şi grindină.

Aversele vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 40 l/mp şi pe arii restrânse 60…80 l/mp.

ADVERTISEMENT

Tot duminică, a fost emis și un cod galben, de la 10 la ora 21:00, care vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menţionat, local în Moldova, Muntenia şi estul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua şi aspect de vijelie şi, izolat, grindină.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20…25 l/mp şi izolat 30…40 l/mp.

Cod galben și cod portocaliu în noaptea de duminică spre luni

România va avea o noapte de duminică spre luni sub zodia avertizărilor, în vigoare fiind alte două noi coduri de instabilitate și fenomene severe.

Un cod portocaliu a fost emis pentru perioada 19 iulie, ora 21:00 – 20 iulie, ora 10:00, privind cantităţi de apă însemnate. În estul Transilvaniei şi local în Maramureş, vestul Moldovei şi în nordul Munteniei vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă, îndeosebi prin acumulare, vor depăşi 40 l/mp şi, pe arii restrânse 60 l/mp.

Apoi, un alt cod galben a fost emis pentru 19 iulie, ora 21:00 – 20 iulie, ora 10:00, privind instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menţionat, în Transilvania, Maramureş, Muntenia, vestul Moldovei şi nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. P

loile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20…25 l/mp şi izolat 30…40 l/mp.

Luni, o nouă zi sub zodia codului galben

Săptămâna viitoare o vom începe tot sub coduri, din fericire doar unul galben. Acesta a fost emis pentru intervalul 20 iulie, ora 10:00 – 20 iulie, ora 21:00, privind instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în Dobrogea, Moldova, Transilvania şi local în Muntenia şi Maramureş vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua şi aspect de vijelie şi, izolat, grindină.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20…25 l/mp şi izolat 30…50 l/mp, mai anunță ANM.

ADVERTISEMENT