News

Avertizările cod portocaliu şi cod galben, actualizate de ANM. Ce zone sunt vizate de caniculă

Avertizările cod portocaliu şi cod galben au fost actualizate de ANM. FANATIK vă spune ce zone sunt vizate de caniculă
14.07.2021 | 10:43
Avertizarile cod portocaliu si cod galben actualizate de ANM Ce zone sunt vizate de canicula
ADVERTISEMENT

Meteorologii au actualizat avertizările de cod galben și portocaliu de caniculă. Prima a fost extinsă și pentru ziua de 15 iulie, iar alte câteva zone au fost adăugate.

Codul portocaliu rămâne valabil doar până la sfârșitul zilei de 14 iulie. Este inclusă în avertizare partea vestică extremă a României.

ADVERTISEMENT

Avertizările cod portocaliu şi cod galben, actualizate de ANM. Ce zone sunt vizate de caniculă

Cod galben și portocaliu de caniculă
Cod galben și portocaliu de caniculă, zonele vizate
Sursa foto: ANM

Avertizarea de cod galben anunță instalarea unui val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă. Este valabilă în 14 și 15 iulie, în cea mai mare parte a țării, conform hărții de mai sus.

„Valul de căldură va persista, local va fi caniculă, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a țării”,a transmis ANM.

ADVERTISEMENT

„Începând din după-amiaza zilei de joi (15 iulie), în jumătatea de vest a țării instabilitatea atmosferică se va accentua,” a adăugat.

Codul portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat este valabil în ziua de 14 iulie și vizează vestul extrem al României.

ADVERTISEMENT

„În județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin vremea va fi caniculară și disconfortul termic accentuat. Temperaturile maxime vor fi de 36 – 39 de grade, iar noaptea valorile termice nu vor coborî sub 22 – 20 de grade,” au avertizat meteorologii.

Cum va fi vremea în următoarele două zile

Meterorologii au emis prognoza pentru miercuri, joi și vineri. Potrivit acestora, vremea se va menține extrem de caldă în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Totuși, vin vești bune pentru locuitorii zonelor din vestul și nord-vestul țării, vizați de codul portocaliu. De joi, se va observa o scădere considerabilă a temperaturii, comparativ cu cea de miercuri, iar termometrele vor înregistra între 29 și 36 de grade.

Tot joi, instabilitatea atmosferică își va face apariția în Banat, Crişana, Maramureş şi zona Carpaţilor Occidentali, manifestându-se mai ales după-amiaza, când vor apărea averse cu caracter torențial și descărcări electrice, iar, pe arii mai restrânse se vor face simțite vijeliile, grindina, iar cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp.

Vineri, în Maramureş, Crişana şi Banat, în general, vremea va fi instabilă și se va observa o ușoară scădere a valorii temperaturii aerului. Comparativ cu zilele precedente, răcirea va fi semnificativă în Transilvania şi local în Oltenia și se va manifesta instabilitatea atmosferică. În restul teritoriului, căldura se menține prezentă.

ADVERTISEMENT