News

Aviația SUA a bombardat estul Siriei. Au fost vizate zonele ocupate de Gardienii Revoluției din Iran

Reprezentanții Pentagonului au transmis că aviația SUA a lansat un atac în estul Siriei, în provincia Deir Ezzor, pentru a răspunde la atacul cu drone lansat asupra bazei al-Tanf de către Gărzile Revoluționare Iraniene.
24.08.2022 | 09:37
Aviatia SUA a bombardat estul Siriei Au fost vizate zonele ocupate de Gardienii Revolutiei din Iran
Aviația SUA a lansat bombe asupra pozițiilor ocupate de Gardienii Revoluției din Iran în estul Siriei. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Iranul nu a confirmat atacul lansat de aviația SUA în estul Siriei. Reprezentanții Comandamentul Central al armatei americane au declarat că loviturile “au fost o acțiune proporțională și deliberată, menită să limiteze riscul de escaladare“.

Avioanele SUA au atacat pozițiile Gardienilor Revoluției din Iran

Bombardamentul a fost efectuat la ordinul președintelui Joe Biden. “Loviturile au fost necesare pentru a proteja și apăra personalul american“, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Central, colonelul Joe Buccino.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că atacul a fost un răspuns la un atac din 15 august, care a vizat forțele americane. Atunci, dronele care ar fi fost lansate de milițiile susținute de Iran au vizat garnizoana al-Tanf, folosită de forțele americane.

Comandamentul Central al SUA a transmis că în urma atacului nu au fost înregistrate victime și pagube materiale. Deir Ezzor este situată lângă Irak și conține câmpuri petroliere, fiind astfel o provincie cu poziție strategică.

ADVERTISEMENT

Grupurile de miliție susținute de Iran și forțele siriene controlează zona și au fost adesea ținta avioanelor de luptă ale Israelului, potrivit timesofisrael.com. Cu privire la atacul lansat de aviația SUA, nu a existat o recunoaștere imediată nici din partea presei de stat siriene.

A fost lichidat un general iranian

Marți, presa de stat iraniană a confirmat că un general IRGC a fost ucis în Siria. “Generalul Abolfazl Alijani, un membru al forțelor terestre ale IRGC care se afla într-o misiune în Siria în calitate de consilier militar, a fost martirizat duminică“, a declarat radiodifuzorul de stat de la Teheran.

ADVERTISEMENT

Alijani a fost descris ca un “apărător al sanctuarului“, un termen folosit pentru cei care reprezintă Iranul în Siria sau Irak, fără a oferi mai multe detalii despre atacul în care a fost ucis.

Israelul a fost acuzat pentru mai multe atacuri aeriene în vestul și centrul Siriei în această lună, soldate cu moartea a trei soldați.  Reprezentanții Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului au declarat că presupusele lovituri aeriene israeliene au lovit poziții ale armatei siriene în care se află luptători susținuți de Iran.

ADVERTISEMENT

Amintim că forțele americane au intrat în Siria în 2015, sprijinind forțele aliate în lupta lor împotriva grupării teroriste Statul Islamic.

 

ADVERTISEMENT
Tags: