News

Avioanele MiG-21 LanceR au revenit pe cer. MApN anunță că nu pentru mult timp

Reprezentanții Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au dezvăluit marți că avioanele MiG-21 LanceR și-au reluat zborurile la începutul acestei săptămâni.
25.05.2022 | 00:05
Avioanele MiG21 LanceR au revenit pe cer MApN anunta ca nu pentru mult timp
MiG 21 LanceR, din nou în aer. Foto: facebook.com/mapn.ro
ADVERTISEMENT

Reluarea zborurilor celebrelor avioane de luptă MiG-21 LanceR a fost consemnată luni, 23 mai 2022. Totuși, MApN a subliniat că aceste aeronave vor mai fi folosite maximum un an.

MiG 21 LanceR mai zboară doar până în mai 2023

În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru aprobarea memorandumului cu tema ‘Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR şi tranziţia accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române’, activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an”, a transmis MApN.

ADVERTISEMENT

Conform comunicatului de presă, aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuinţate până la 15 mai 2023. Forțele Aeriene Române vor executa cu aceste avioane numai misiuni specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliţie Aeriană şi pentru menţinerea antrenamentului de zbor al piloţilor selecţionaţi în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă.

Așa cum se specifică în comunicat, de la 15 mai 2023, aeronavele de acest tip vor fi scoase din serviciul Forţelor Aeriene Române. De asemenea, MApN a menţionat că au fost luate mai multe măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziţionării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia.

ADVERTISEMENT
Avioanele MiG-21 LanceR au revenit pe cer. MApN anunță că nu pentru mult timp

Avioanele F-16 vor completa escadrilele FAR

În perioada următoare, acestea vor constitui încă două escadrile în cadrul Forţelor Aeriene Române. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziţii a parcurs etapa de transparenţă legislativă şi se află în circuitul de avizare.

Mai departe, urmează să fie prezentat Parlamentului în cel mai scurt timp. Totodată, FAR vor dispune măsuri de iniţiere a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generaţia a V-a.

ADVERTISEMENT

La jumătatea lunii aprilie, ministrul apărării, Vasile Dîncu, anunța suspendarea zborurilor cu avioanele MiG-21 LanceR, în baza unui ordin emis de şeful Statului-Major al Apărării.

La acea decizie s-a ajuns în urma accidentelor dese în care au fost implicate aceste avioane dezvoltate de Uniunea Sovietică.

ADVERTISEMENT
Tags: