News

Avion de luptă F-35 Lightning II al armatei SUA, aflat în patrulare deasupra Dobrogei. Motivul acestei măsuri

În cursul zilei de luni, 27 iunie, un avion de luptă F-35 Lightning II aparținând armatei SUA s-a aflat în patrulare deasupra Dobrogei. Care este motivul acestor manevre aeriene.
27.06.2022 | 23:49
Avion de lupta F35 Lightning II al armatei SUA aflat in patrulare deasupra Dobrogei Motivul acestei masuri
Un avion F-35 Lightning II al US Air Force a patrulat luni deasupra Dobrogei. Motivul acestor manevre. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni, în jurul prânzului, spațiul aerian al Dobrogei a fost brăzdat timp îndelungat de manevrele aeriene ale unui puternic avion de luptă al armatei Statelor Unite ale Americii.

Un avion F-35 Lightning II al US Air Force a patrulat luni deasupra Dobrogei. Motivul acestor manevre

Celebra aeronavă, modelul F-35A Lightning II al US Air Force, a făcut mai multe ocoluri pe traseul Făurei, Jurilovca, Gura Portiţei, Mahmudia şi a ieşit de câteva ori şi deasupra Mării Negre.

ADVERTISEMENT

În paralel, flightradar24.com a indicat pe cerul României, în aceeași zonă, și o cisternă aeriană Boeing KC-135R Stratotanker a US Air Force.

Așadar, cel mai probabil, avionul de luptă s-a realimentat în aer, notează cei de la Adevărul.

Care sunt avioanele implicate în poliția aeriană NATO din România

După începutul războiului din Ucraina, misiunile de Poliţie Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO la graniţele României sunt realizate de mai multe tipuri de avioane.

ADVERTISEMENT

E vorba de 17 avioane F-16, 8 aeronave F-16 Fighting Falcon ale US Air Forces şi 4 aeronave F/A-18 Super Hornet, din cadrul Forţelor Navale ale Statelor Unite ale Americii în Europa şi 2 aparate F-35 Lightning II de generaţia a 5-a ale US Air Force.

Conform procedurilor, toate aceste aeronave vor decola în caz de urgenţă de pe Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea.

ADVERTISEMENT

F-35 Lightning II, o aeronavă de luptă căutată de majoritatea statelor lumii

Mai multe caracteristici fac ca F-35 să fie, în prezent, un avion de luptă extrem de popular printre partenerii și aliații europeni ai SUA.

Avionul cu reacție din generația a 5-a este o aeronavă de luptă multirol care se este la fel de bun în misiunile aer-aer și de lovituri aer-sol.

ADVERTISEMENT

F-35 deține un efect de multiplicare a forței, cu capabilități de inteligență artificială, supraveghere și recunoaștere (ISTAR) care măresc eficiența unităților aeriene, navale și terestre aliate, oferindu-le date valoroase pe câmpul de luptă în timp real.

Conform site-ului de specialitate WikiWand, avionul este proiectat de SUA, Marea Britanie și alți parteneri. F-35 are trei modele principale: F-35A cu decolare și aterizare convențională (CTOL), F-35B cu decolare pe distanță scurtă și aterizare pe verticală (STOVL) și F-35C variantă având baza pe portavioane, care decolează cu ajutorul catapultei cu abur și aterizează frânat de cârlig de coadă (CATOBAR).

Prima serie de avioane F-35 a fost gata de a intra în acțiune în data de 31 iulie 2015, după o serie de teste efectuate în Statele Unite ale Americii.

Avioanele F-35 sunt destinate să ofere cea mai mare parte a puterii aeriene tactice a Aviației SUA și Marinei în următoarele decenii.

În Europa, în afară de Marea Britanie, Belgia, Polonia, Danemarca, Italia, Norvegia și Țările de Jos operează una sau mai multe variante de F-35.

ADVERTISEMENT
Tags: