News

Avion rusesc, interceptat de NATO deasupra Mării Negre, aproape de România

Un avion rusesc, neidentificat, a fost interceptat de forțele NATO deasupra Mării Negre, la mică distanță de granița României.
01.10.2021 | 17:08
Avion rusesc interceptat de NATO deasupra Marii Negre aproape de Romania
ADVERTISEMENT

Avioanele militare canadiene ale NATO, ce asigură poliția aeriană a țării noastre, aflate la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au interceptat un avion rusesc, neidentificat, ce zbura deasupra Mării Negre, la mică distanță de frontiera României, potrivit informațiilor transmise, vineri, de Centrul de comandă Aliat al NATO.

Interceptarea a avut loc pe 30 septembrie, în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre, după ce centrul NATO de la Torrejon, Spania, a ordonat ca două avioane canadiene CF-188 Hornet să decoleze de la baza Mihail Kogălniceanu, din județul Constanţa, pentru a identifica un avion care zbura „aproape de frontiera României”.

ADVERTISEMENT

Zbura aproape de frontiera României

Avioanele canadiene au interceptat un avion militar al Federaţiei Ruse care nu avea un plan de zbor, nu intrase în contact cu controlorii civili de trafic aerian şi avea transponderul dezactivat, ceea ce prezenta un potenţial risc pentru cursele aeriene civile. Avionul rusesc nu a intrat în spaţiul NATO.

După identificare, piloţii canadieni s-au întors la baza de la Mihail Kogălniceanu”, se precizează în informarea transmisă de Centrul de Comandă Aliat al NATO.

ADVERTISEMENT

Detaşamentul canadian, alcătuit din 140 de militari şi şase avioane CF-188 (varianta canadiană a avionului militar american F-18 Hornet) a ajuns în luna septembrie la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, de unde va realiza misiuni de poliţie aeriană la Marea Neagră, în următoarele trei luni.

Canadienii exectuă aşa-numitele misiuni de „poliţie aeriană întărită”, instituite de NATO începând cu 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Aceste misiuni sunt executate în zona Mării Baltice („Zona de Implementare Nord”) şi cea a Mării Negre („Zona de Implementare Sud”).

ADVERTISEMENT

În Sud, capacităţile de poliţie aeriană ale României şi Bulgariei sunt temporar întărite cu detaşamente care aparţin diverselor forţe aeriene aliate.

Deşi aceste două naţiuni sunt întrutotul capabile să desfăşoare de unele singure misiuni de poliţie aeriană, avioanele şi piloţii din cadrul detaşamentelor suplimentare pot fi şi ei mobilizaţi rapid în misiuni de interceptare aeriană”, conform Comandamentului Aerian Aliat al NATO.

ADVERTISEMENT

Recent, alte două avioane rusești, în aceeași situație

Săptămâna trecută, pe 24 septembrie, alte două avioane ruseşti SU-24 au fost interceptate deasupra Mării Negre.

„Detaşamentul canadian trimis în România de la începutul lunii septembrie a efectuat prima operaţiune de interceptare, în cadrul misiunii intense de poliţie aeriană.

Avioane de tip CF-188 Hornet, alături de colegii din Forţele Aeriene Române au interceptat două avioane rusești de tip Suhoi Su-24 care zburau pe 23 septembrie deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al României”, a comunicat, pe 24 septembrie Alianţa Nord-Atlantică.

ADVERTISEMENT