News

Avion TAROM, la un pas de tragedie înainte de aterizarea la Chișinău. Va fi întocmit un raport special. Update

Un avion al companiei TAROM a fost aproape de o tragedie chiar când se pregătea să aterizeze la Aeroportul Internațional Chișinău. O dronă a trecut la distanță mică pe lângă aeronavă.
07.06.2022 | 13:57
Avion TAROM la un pas de tragedie inainte de aterizarea la Chisinau Va fi intocmit un raport special Update
Aterizare cu peripeții și mult noroc pentru pasagerii cursei TAROM. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT
07-06-2022
10:58

TAROM cere raport de hazard

Conform surselor citate de jurnaliștii televiziunii Antena 3, reprezentanții TAROM vor cere un rapor de hazard cu privire la incidentul dinaintea aterizării cursei 207 la Chișinău.

Ultimele informații arată că drona ar fi fost văzută pe radar la o milă și jumătate distanță de aeronavă. Piloții nu și-au dat seama dacă era o dronă militară sau de alt tip. Ei au văzut doar o lumină.

Incidentul a fost înregistrat vineri, 3 iunie, când aeronava se afla la aproximativ 700 deasupra solului. La puțin timp după ce primiseră aprobarea pentru aterizare, piloții au raportat că o dronă a trecut pe lângă avion, pe partea dreaptă.

Au mai fost incidente și în trecut

Conform replicamedia.md, se pare că incidentul a fost înregistrat lângă Mileștii Mici. Din fericire, drona nu a intrat în contact cu avionul, astfel că aterizarea a fost efectuată cu succes.

ADVERTISEMENT

De remarcat este calmul arătat de pilot când a transmis grozăvia celor din turnul de control. Corespondentul Antena 3 a declarat că este greu de explicat cum a fost posibil acest incident.

Conform sursei citate, Aeroportul Internațional Chișinău ar fi dotat cu un sistem de bruiaj setat special pentru a bloca semnalul prin care sunt controlate dronele.

ADVERTISEMENT

Cu privire la acest episod, cei de la Runway09 (n.r. – blog dedicate aviației) au notat că nu este prima dată când o dronă pune în pericol zborurile din zonă.

Autoritățile moldovene sunt acuzate că nu fac nimic

Cred că scriem deja de câțiva ani despre pericolul care îl prezintă dronele pentru aviație. Am publicat nenumărate video cu specificarea încălcărilor și am indicat și făptașii.

ADVERTISEMENT

În paralel, prin intermediul acestei platforme am îndemnat autoritățile să regleze acest aspect, să informeze și să ușureze accesul utilizatorilor dronelor către platformele de utilizare a spațiului aerian.

Și iată că eșuarea implementării acestor procese dă primele roade. La 3 iunie, în jurul orei 19:13, echipajul cursei TAROM 207, aflându-se în etapa finală de apropiere spre Aeroportul din Chișinău cu pista 08, a raportat contactul vizual cu o dronă, la altitudinea de 2000 de picioare (700 metri).

ADVERTISEMENT

Aeronava a continuat ulterior apropierea și a aterizat în siguranță. De data asta a trecut, însă data viitoare poate fi mai urât”, se arată pe pagina de Facebook a celor de la Runway 09.

Conform Antena 3, se pare că reprezentanții TAROM au spus că nu au informații despre acest incident. Presa de la Chișinău anunță că la fel a procedat duminică și conducerea Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian MOLDATSA.

 

ADVERTISEMENT