News

Avionul care aducea vaccinuri anti-Covid n-a putut ateriza la Craiova. Peste 4.000 de doze Moderna la bord

03.02.2021 | 10:54
Avionul care aducea vaccinuri antiCovid na putut ateriza la Craiova Peste 4000 de doze Moderna la bord
ADVERTISEMENT

Incident neplăcut petrecut miercuri dimineață pe aeroportul din Craiova. Avionul care aducea vaccinuri anti-Covid produse de compania Moderna n-a putut ateriza.

Din cauza ceții extrem de dense, aeronava aflată în zbor a fost redirecționată către aeroportul din Timișoara, unde a aterizat în siguranță.

ADVERTISEMENT

Acest avion urma oricum să aducă vaccin și la Timișoara, însă aceasta fusese planificată ca următoarea lui escală, după Craiova.

Avionul cu peste 4.000 de doze de vaccine Moderna nu a putut ateriza la Craiova

În cursul dimineții de miercuri, 3 februarie, avionul care a preluat serul Moderna nu a reușit să aterizeze la Craiova din cauza condițiilor meteo. Dacă la la Timișoara și Cluj, dozele de vaccin au fost livrate conform programului, ceața a împiedicat livrarea serului în Oltenia. Acesta va ajunge aici pe cale terestră, cu autovehiculele MApN.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, transportul este asigurat atât pe cale aeriană, cu un avion al Ministerului Afacerilor Interne, cât şi terestru, cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naţionale.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, anunța, marți, că este vorba despre mai bine de 26.000 de doze, care trebuie să ajungă în Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Timișoara. Iar o parte rămâne în București.

ADVERTISEMENT

Dozele Moderna vor fi distribuite după cum urmează:

  • Centrul Regional de Distribuție Brașov: 4.810 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Cluj: 5.290 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Constanța: 4.360 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Craiova: 4.220 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Iași: 5.210 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 2.320 doze.

Vaccinul Moderna, utilizat în România din februarie

Cetățenii din România reprogramați pentru vaccinare, în contextul reducerii livrărilor de către compania Pfizer, vor fi vaccinați cu vaccinul Moderna, pentru care rapelul este la 28 de zile, și nu la 21 de zile, așa cum este în cazul vaccinului Pfizer, conform Comitetului de coordonare a vaccinării.

ADVERTISEMENT

Precizările au fost făcute în urmă cu câteva zile de medicul Gheorghiță, în contextul în care mai mulți români au fost programați pentru rapel după o lună, deși termenul este de 21 de zile pentru vaccinul Pfizer, singurul folosit până acum în campania de vaccinare din România.

Recent, autoritățile au anunțat că din 1 februarie în centrele de vaccinare din România va începe administrarea vaccinului Moderna.

Până în prezent, din datele oficiale, peste 472.000 persoane au fost vaccinate cu serul Pfizer. La sfârșitul săptămânii este așteptată o primă tranșă de vaccin de la Astra Zeneca. Care sunt categoriile de persoane eligibile pentru a li se administra acest ser urmează să stabilească Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului.

ADVERTISEMENT