News

Avionul lui Nicolae Ceaușescu, donat statului român. Ce l-a determinat pe cumpărător să îl dea gratis

Avionul lui Nicolae Ceaușescu a fost donat statului român, după ce a fost cumpărat la o licitație.
28.07.2021 | 19:30
Avionul lui Nicolae Ceausescu donat statului roman Ce la determinat pe cumparator sa il dea gratis
ADVERTISEMENT

Aeronava a fost scoasă la licitație pe data de 27 mai 2021, iar ea a fost atunci cumpărată cu suma de 120.000 de euro. Proprietarul se pare că nu a mai ținut cont de banii plătiți de el acum două luni, pentru că a decis că vrea să doneze avionul statului român.

Avionul lui Nicolae Ceaușescu a fost donat statului român. De ce l-a dat cumpărătorul său

Astfel, avionul prezidențial pe care l-a folosit Nicolae Ceaușescu a revenit în posesia statului român, după ce proprietarul său a decis să îl dea gratis înapoi.

ADVERTISEMENT

Dar care este motivul pentru care el a decis să facă acest lucru? Potrivit companiei care s-a ocupat de licitație, colecționarul american Brian Hyndman, cel care a cumpărat aeronava, vrea ca aceasta să fie conservată cât mai bine.

Astfel, Brian Hyndman a întocmit un act de donație, prin care se specifica faptul că aeronava Super One-Eleven să fie pusă în grija statului român, mai precis a Muzeului Național al Aviației Române.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în același anunț se arată că, prin această donație, aeronava poate sta alături de alte modele care au devenit simboluri importante în domeniul aviației.

”Prin actul de donație, adjudecatarul își exprimă intenția de a conserva piesa istorică, de a o alătura modelelor iconice care au jucat un rol important în istoria lumii, dând posibilitatea intrării în familia valorilor tehnice recunoscute pentru industria aeronautică”, a transmis Artmark, compania care s-a ocupat de licitație.

ADVERTISEMENT

Super One-Eleven, primul și singurul avion făcut vreodată în România

Super One-Eleven, așa cum era numit avionul, era folosit de Nicolae Ceaușescu pentru toate zborurile sale oficiale.

Prețul de pornire de la licitația din luna mai a fost de 25.000 de euro, dar acesta a crescut rapid în cadrul procesului de cumpărare, astfel că el a fost adjudecat pentru suma de 120.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Avionul Rombac Super One-Eleven a fost oficial prezentat în anul 1982 și efectua primul zbor, devenit un moment istoric, în același an, plecarea fiind din aeroportul Băneasa.

În acele momente, România devenea al doilea stat comunist al lumii, după Rusia, care a produs un avion cu reacție destinat călătoriei pasagerilor.

Nicolae Ceaușescu a folosit avionul Super One-Eleven între anii 1986 și 1989, iar de acum el va putea fi admirat la Muzeul Național al Aviației Române.

ADVERTISEMENT