News

Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu, scos la licitație. Care este prețul de pornire

12.05.2021 | 17:14
Avionul prezidential al lui Nicolae Ceausescu scos la licitatie Care este pretul de pornire
ADVERTISEMENT

Avionul prezidențial al fostului președinte al României, Nicolae Ceauşescu, va fi scos la licitație. De asemenea, același lucru se va întâmpla și cu limuzina Paykan, primită cadou de la șahul Mohammad Reza Pahlavi.

Rombac One-Eleven este primul avion de pasageri cu reacție produs în România. A fost construit la Întreprinderea de Avioane București.

ADVERTISEMENT

Primul avion a fost terminat în luna august 1982, iar primul zbor oficial de prezentare al acestui avion în fața conducerii statului a fost executat la 20 septembrie 1982, pe aeroportul Băneasa.

A fost scos la licitație avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu

Foto: Artmark.ro

 

Zborul inaugural cu pasageri al avionului ROMBAC 1-11 a avut loc la 28 ianuarie 1983, pe ruta București – Timișoară, notează Artmark.ro. Este interesant faptul că prima cursă externă avea să fie efectuată pe ruta București – Londra.

ADVERTISEMENT

Avionul a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu între 1986 și 1989.

Aparatul de zbor va fi scos la licitație pe 27 mai, prețul de pornire fiind 25.000 de euro. Licitația este organizată de Artmark, iar avionul poate fi văzut începând de miercuri în catalogul online al evenimentului sau pe platforma casei de licitații.

Avionul lui Nicolae Ceaușescu, scos la vânzare. Prețul de pornire este de 25.000 de euro

Foto: Artmark.ro

România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate în țara noastră la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce.

ADVERTISEMENT

Înainte de 1989, Întreprinderea de Avioane București  a construit 9 aparate de acest tip.

Alături de modelul „Super One-Eleven” este scos la licitație și avionul prezidențial „Negrești”. Acesta  a fost folosit pentru zborurile prezidențiale din timpul primului mandat al președintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România.

Limuzina Paykan Hillman-Hunter, primită cadoul de Nicolae Ceaușescu, va fi scoasă la licitație

Piesa de colecție a fost primită cadou de la șahul Mohammad Reza Pahlavi, cu prilejul alegerii lui Nicolae Ceaușescu drept Președinte al României. Paykan era un simbol național pentru industria iraniană.

ADVERTISEMENT

Relațiile dintre România și Iran fuseseră deschise încă din 1966. Proaspăt instalat la conducerea statului, Ceaușescu deschidea relațiile economice cu statul din Orientul Mijlociu.

De altfel, primele întrevederi și contracte comerciale erau întocmite în 1966 când Mohammad Reza Pahlavi vizita România.

ADVERTISEMENT