News

Avionul care îi aduce acasă pe românii blocați în Africa de Sud a aterizat la Baza 90. Arafat: ”Toți au fost testați negativ, mai așteptăm rezultatele PCR”. Update

Avionul TAROM cu românii blocați în Africa de Sud a aterizat la Baza aeriană 90. La bordul său s-au aflat 70 de persoane: 46 români, alți 18 cetățeni europeni și 6 cetățeni din state terțe.
30.11.2021 | 18:24
Avionul care ii aduce acasa pe romanii blocati in Africa de Sud a aterizat la Baza 90 Arafat Toti au fost testati negativ mai asteptam rezultatele PCR Update
ADVERTISEMENT
30-11-2021
16:25

Arafat dă asigurări că, până acum, toți românii testați au ieșit negativi

Raed Arafat, șeful DSU, a spus că până acum toți cetățenii români au fost testați negativ, dar că se mai așteaptă rezultalele unor teste PCR.

”Aveam in avion cetateni romani din Baia Mare, Bucuresti, Calarasi, Ramnicu Valcea, Dolj si Vaslui. Ultimii ramasi la testare sunt cei din Bucuresti-Ilfov.

Am avut 10 cetateni bulgari, au fost luati de Ambasada Bulgariei. Patru cetateni spanoli sunt carantinati si maine vor pleca in tara.

Un cetatean maghiar se afla carantinat in Romania. Pana acum toate testele au fost negative. Nu avem nicio persoana cu probleme de sănătate. La unii s-au recolatt teste PCR, rezultatele venind in urmatoarele ore”, a spus Raed Arafat într-o declarație de presă la Baza 90.

30-11-2021
14:25

A aterizat avionul cu românii blocați în Africa de Sud. Alți 7 nu au reușit ajunge. Ce se va întâmpla cu ei

Avionul care îi aduce acasă pe românii blocați în Africa de Sud a aterizat la Baza 90, în urmă cu puțin timp, transmite Digi 24. Însă, nu au fost îmbarcați toți românii, ci doar 46, alți 7 rămânând în Cape Town, din motive precum: ”nu au reușit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au efectuat la timp testele PCR necesare.”, potrivit MAE.

În cazul celor 7 români, premierul Nicolae Ciucă a transmis că se fac eforturi pentru a putea fi aduși în țară cu ajutorul altor state sau dacă nu se va reuși astfel, se încearcă repatrierea.

”Am discutat acest subiect cu ministrul Aurescu. Din păcate, nu au putut să ajungă la momentul în care aeronava a decolat. Sunt preluați și sunt în legătură cu consulatul și cu ambasada din Africa de Sud.

Se caută soluții pentru ca, folosind alte aeronave, să beneficiem și noi de ajutorul altor țări care au ajuns acolo. Dacă nu găsim, reanalizăm situația și ce putem face”, a spus Nicolae Ciucă într-o declarație de presă.

30-11-2021
11:38

Avionul care îi aduce acasă pe românii blocați în Africa de Sud va ateriza la Baza aeriană 90

Schimbare de planuri în privința repatrierii românilor din Africa de Sud. Autoritățile au decis ca aeronava TAROM să aterizeze la Baza aeriană 90 a Armatei Române și nu pe Aeroportul Otopeni, cum s-a anunțat inițial.

  • 16:27 este ora estimată la care va ateriza avionul venit din Africa de Sud cu 70 de cetățeni români și străini la bord

S-a luat această decizie din cauza riscului crescut de infectare de la Otopeni, acolo unde exista un culoar special.

De la această bază, sportivii de la Baia Mare vor pleca spre Baia Mare cu un avion mai mic al TAROM.

30-11-2021
07:36

Aeronava TAROM cu românii repatriați din Africa de Sud aterizează la 15.30. La bordul ei se află 70 de persoane

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a venit cu informații noi despre realizarea procedurilor de repatriere a românilor și a celorlalți cetățeni blocați în Africa de Sud.

MAE informează că zborul special organizat la inițiativa Guvernului României pentru repatrierea cetățenilor români blocați temporar în Africa de Sud a decolat din Johannesburg la ora 03.54 (ora locală/ora României).

Aeronava este așteptată să aterizeze la București în jurul orelor 15.30 (ora României) și nu la 15.00 cum se anunțase inițial.

La bordul avionului sunt 70 de persoane: 46 de cetățeni români (inclusiv delegația sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetățeni europeni (10 cetățeni bulgari, 4 cetățeni spanioli, 3 cetățeni polonezi, 1 cetățean ungar) și 6 cetățeni din state terțe (4 cetățeni georgieni, 1 cetățean australian, 1 cetățean neozeelandez – aceștia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare și având rezidență în România).

Conform MAE, alți 7 cetățeni români care se află în Cape Town nu au reușit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au efectuat la timp testele PCR necesare.

”Reprezentanții Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceștia și vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluții de transport către România”, anunță autoritățile.

În noaptea de duminică spre luni, un avion TAROM a decolat spre Africa de Sud, de unde îi va aduce acasă pe campionii naționali la rugby și pe alți cetățeni români, blocați după ce Uniunea Europeană a anulat zborurile spre această zonă a lumii.

Conform celor mai noi informații furnizate de autorități, aeronava va ajunge înapoi în țară marți după-amiază, în jurul orei 15.00.

ADVERTISEMENT

Suspendarea curselor aeriene din sudul Africii către Uniunea Europeană are loc ca urmare a identificării unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud.

Avionul TAROM care îi va repatria pe românii din Africa de Sud aterizează marți pe Aeroportul Otopeni

Într-o primă fază, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu spunea, luni, într-o conferinţă de presă, că aeronava TAROM care îi aduce în ţară pe românii blocaţi în urma anulării zborurilor spre această zonă a lumii, din cauza noii tulpini a coronavirusului, va ajunge în ţară pe 1 decembrie, în jurul orei 12.00.

ADVERTISEMENT

Ulterior, compania TAROM a venit cu o rectificare. Astfel, s-a constatat că ”în urma analizelor efectuate cu toţi factorii implicaţi în organizarea misiunii de repatriere a românilor şi cetăţenilor europeni din Africa de Sud, dar şi în urma recalculării orarului de zbor, aeronava TAROM va ajunge cu o zi mai devreme faţă de ora comunicată iniţial către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Astfel, aeronava Boeing 737-700 YR-BGG va ateriza la Otopeni în data de 30 noiembrie 2021, în jurul orei 15:00”.

Reamintim că duminică, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat duminică că un avion TAROM va fi trimis pentru a aduce în ţară cetăţenii români care au rămas blocaţi în Africa de Sud, după ce mai multe curse aeriene au fost anulate.

ADVERTISEMENT

Potrivit oficialului, prin Mecanismul de protecţie civilă europeană se va acorda sprijin şi altor cetăţeni europeni.

”Vom oferi şi prin Mecanismul de protecţie civilă europeană şi un număr de locuri pentru cetăţenii europeni ai altor ţări europene UE pentru a-i repatria la Bucureşti, după care de aici se stabileşte cum ajung în ţările lor”, a precizat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Câți români vor fi repatriați cu aeronava TAROM

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că sunt 39 de români care vor fi repatriați cu această cursă specială. Alături de aceștia, în aeronava TAROM vor primi locuri și alți cetățeni europeni.

Conform MAE, pe lângă cei 39 de cetăţeni români cărora li se oferă asistenţă, încă 7 români care solicitaseră asistenţă consulară celor două misiuni diplomatice au reuşit să îşi rezerve locuri pe alte curse către Europa şi au plecat deja ori erau programaţi să plece.

Uniunea Europeană a suspendat legăturile aeriene cu 8 țări din sudul Africii din cauza temerilor legate de noua variantă a coronavirusului, Omicron.

ADVERTISEMENT