ADVERTISEMENT
News

Avionul și limuzina cu care se plimba Nicolae Ceaușescu au fost vândute. Cât s-a plătit pentru ele

Avionul și limuzina lui Nicolae Ceaușescu au fost vândute la licitație.
Autor: Andreea Marin | 28.05.2021 | 07:48
Avionul și limuzina cu care se plimba Nicolae Ceaușescu au fost vândute. Cât s-a plătit pentru ele
Avionul și limuzina cu care se plimba Nicolae Ceaușescu au fost vândute. Sursa foto: Colaj Fanatik / Artmark

O limuzină și un avion care au aprarținut fostului dictator Nicolae Ceaușescu au fost vândute la o licitație din ziua de joi, pentru suma de 220.000 de euro.

ADVERTISEMENT

A fost vândut primul avion cu reacție din România

Este vorba despre primul avion de pasageri cu reacție produs vreodată în țara noastră cu care dictatorul se plimba, dar și o limuzină cu semnificație specială.

Avionul purta numele Super One-Eleven și era folosit de Nicolae Ceaușescu pentru toate zborurile oficiale. În cadrul licitației de joi, prețul de pornire pentru avion a fost de 25.000 de euro.

Este un preț foarte mic, având în vedere că este o aeronavă funcțională și după cum bine știm există mașini care depășesc cu mult acest prag.

ADVERTISEMENT

Totuși, bătălia pentru avion a fost una strânsă, astfel că prețul a urcat rapid și, până la urmă, avionul prezidențial a fost adjudecat pentru 120.0000 de euro.

Când a fost construit Super One-Eleven

Avionul Rombac Super One-Eleven a fost prezentat publicului român în anul 1982. El a avut primul zbor oficial tot în același an, pe aeroportul Băneasa.

România bătea un record odată cu construcția acestui avion, pentru că devenea primul stat comunist a lumii. după URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție.

ADVERTISEMENT

Motoarele pentru acesta erau fabricate la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență rolls Royce. Dictatorul a folosit avionul Super One-Eleven între 1986 și 1989.

Cu cât a fost vândută limuzina lui Ceaușescu

În ceea ce privește limuzina, aceasta a avut un preț de pornire de 4000 de euro. Și în cazul acesteia prețul a crescut foarte rapid, astfel că de la această sumă s-a ajuns la o valoare de circa 23 de ori mai mare.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre 95.000 de euro, aceasta fiind suma cu care a fost vândută la licitație limuzina lui Ceaușescu.

Aceasta este un model Paykan Hillman Hunter, din 1974 și dictatorul a primit-o de la șahul Mohamed Teresa Pahlavi. Limuzina a fost, de fapt, un cadou pentru Ceaușescu, după ce a devenit președinte al Republicii Socialiste România.

ADVERTISEMENT

Acesta este unul dintre cele mai vechi mărci au auto din Regatul Unit, iar viteza maximă la care poate să ajungă este 145 km/h. Pe siteul licitatorului se arată că aceasta este în stare perfectă și rulează pe șosea.

„95 .000 de euro la 599 pentru Hillman Hunter al lui Nicolae Ceauşescu şi felicitări, adjudecat!”, s-a auzit de la pupitrul licitaţiei respective.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!