ADVERTISEMENT
News

Aviz negativ pentru legea care prevede castrarea chimică a pedofililor. Cum motivează deputații-juriști această decizie

Autor: Bogdan Solomon | 24.02.2021 | 23:02
Aviz negativ pentru legea care prevede castrarea chimică a pedofililor. Cum motivează deputații-juriști această decizie
Propunerea legislativă merge, însă, în plenul Camerei, pentru votul final. Sursa foto: Colaj Fanatik

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat recent un raport de respingere a proiectului de lege care introduce în Codul Penal posibilitatea castrării chimice a pedofililor, pe motiv că nu este corelată cu principiul respectării drepturilor omului.

ADVERTISEMENT

În motivarea deciziei se arată, de asemenea, că actul normativ depus în Parlament la inițiativa fostului deputat Cătălin Rădulescu și adoptat de Senat în 2018 contravine cerințelor de claritate și previzibilitate necesare normelor prevăzute de legea penală.

Chiar dacă a primit aviz negativ, acesta va ajunge în plen pentru votul final. Destinată de regulă pedofililor și violatorilor, castrarea chimică reprezintă administrarea unor compuși chimic sau hormoni care inhibă dorințele sexuale.

ADVERTISEMENT

Castrarea chimică a pedofililor a fost respinsă de deputații-juriști

Cu ocazia dezbaterilor s-a constatat că reglementarea legală propusă prin inițiativa legislativă, care instituie un asemenea tip de sancțiuni, trebuie corelată cu prevederile prin care se instituie principiul respectării drepturilor omului, consacrat prin Constituție, precum și prin tratatele privind drepturile omului la care România este parte.

De asemenea, s-a constatat că textul inițiativei legislative nu respectă cerințele de claritate și previzibilitate necesare normelor prevăzute de legea penală”, susțin deputații-juriști în motivarea deciziei.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege prevede introducerea în Codul Penal a posibilității de castrare chimică a persoanelor care întrețin acte sexuale cu minori. Mai precis, pedofilii condamnați definitiv pot beneficia de înjumătățirea pedepsei dacă acceptă să urmeze un tratament care să le inhibe dorințele sexuale.

Fostul deputat Cătălin Rădulescu susține că s-a consultat, pentru elaborarea inițiativei legislative, cu foşti magistraţi sau avocaţi și s-a inspirat din legislația celorlalte state care au recurs la o măsură de acest gen.

ADVERTISEMENT

Este un proiect care este lege deja în 15 ţări, marea majoritate europene, inclusiv în Republica Moldova, în SUA din ’40 şi ceva. Deci este o metodă medicală.

Dacă se înţelege să fie susţinut acest proiect de către Parlament şi de către media, este foarte bine, dacă nu, toată lumea să-şi asume faptul că în momentul în care următorul copil va fi abuzat sexual de către un nenorocit bolnav psihic înseamnă că părtaşi la toată chestiunea asta vor fi toţi cei care n-au susţinut acest proiect.

ADVERTISEMENT

Este o lege numai şi numai în favoarea cetăţenilor şi a copiilor noştri şi prin această tehnică medicală nu se face altceva decât cu acordul acestui bolnav psihic să se împiedice recidiva. Dacă în Germania recidiva s-a dus la 10% de la 90%, înseamnă că s-a reuşit.

Dacă noi nu ţinem cont de ce se întâmplă în ţările europene, foarte bine, dar eu din momentul ăsta n-o să mai depun nicio lege de genul acesta, ca medic cel puţin, dar cineva să-şi asume când următorul copil va fi abuzat sexual de un alt individ care va ieşi din puşcărie şi care va abuza din nou.

ADVERTISEMENT

Şi am făcut-o chiar mai soft decât există în Cehia, Polonia, Italia, Germania, adică acolo nici măcar nu-i mai întreabă dacă sunt de acord să facă acest tratament medical, sunt obligaţi să facă acest tratament cei care abuzează sexual un copil.

Noi am spus că se face cu acordul lui, în prezenţa avocatului, în prezenţa unui medic cu care se consultă şi el spune că este de acord să urmeze acest tratament medical toată viaţa, i se explică că are probleme medicale, psihice şi ca să nu aibă această recidivă va trebui să facă acest tratament şi atunci i se înjumătăţeşte pedeapsa pe care ar lua-o normal dacă s-ar duce în puşcărie”, spunea Cătălin Rădulescu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!