News

Avizul epidemiologic nu va mai fi cerut preșcolarilor și elevilor la revenirea din vacanțe. Situațiile în care este solicitat

Ministerele Sănătății și Educației au decis ca avizul epidemiologic să nu mai fie cerut preșcolarilor și elevilor la revenirea din vacanțe.
31.08.2021 | 23:54
Avizul epidemiologic nu va mai fi cerut prescolarilor si elevilor la revenirea din vacante Situatiile in care este solicitat
Avizul epidemiologic nu va mai fi cerut preșcolarilor și elevilor la revenirea din vacanțe. Situațiile în care este solicitat. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vești importante pentru părinții din România. În urma unui ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației, publicat deja în Monitorul Oficial, s-a decis ca avizul epidemiologic să nu mai fie cerut copiilor la revenirea din vacanțe.

În continuare, acest aviz rămâne obligatoriu pentru alte situații, cum ar fi, de exemplu, înscrierea copiilor la școală sau la grădiniță.

ADVERTISEMENT

Avizul epidemiologic nu mai este necesar la revenirea copiilor din vacanță

Avizul epidemiologic, act pentru care zeci de mii de părinți și copiii stăteau la cozi interminabile la ușile cabinetelor medicilor de familie la fiecare început de an școlar, nu va mai fi necesar la fiecare revenire a copiilor din vacanță.

Măsura este prevăzut într-un Ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, publicat în Monitorul Oficial, anunță Edupedu.

ADVERTISEMENT

Prevederile acestui ordin sunt valabile atât pentru creșe, care aparțin de Ministerul Sănătății prin direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București, dar și pentru grădinițe și școli, ce intră sub autoritatea Ministerului Educației.

În 2020, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) atrăgea atenția, public, înainte de începerea anului școlar trecut, că solicitările de prezentare a unui aviz epidemiologic la revenirea din vacanță exced legislația în vigoare.

ADVERTISEMENT

”A pune pe drumuri copiii și pe părinții lor, în condiții de pandemie, pentru a obține documente care nu sunt utile nimănui, care nu sunt prevăzute de lege și care nu au alt scop decât de a asigura conducerile instituțiilor de învățământ confortul stivei de hârtii arhivată cu rigurozitate denotă lipsă de respect față de părinți și copii și poate un grad de cinism și percepție eronată a realității”, se arata, în comunicatul de la acea dată, a SNMF.

După această decizie, un elev va trebui să ducă la școală avizul epidemiologic de intrare în colectivitate doar la momentul înscrierii la clasa pregătitoare, nu și în vacanțele dintre fiecare an școlar, cum se întâmpla până acum.

ADVERTISEMENT

Situațiile în care va fi solicitat de acum încolo avizul epidemiologic

În ordinul comun semnat de Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă, miniștrii de la Educației și Sănătate, se enumeră situațiile în care acest aviz epidemiologic este necesar. Iată toate cazurile:

1. La înscrierea la grădiniță: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

2. La înscrierea la clasa pregătitoare:

  • a) Dacă elevul a frecventat o grădiniță în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la grădiniță și adeverință medicală – eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate;
  • b) Dacă elevul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

3. La înscrierea în clasa a IX-a:

  • a) Dacă elevul a frecventat o școală în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la școală și adeverință medicală eliberate de medicul școlii frecventate;
  • b) Dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

4. În cazul transferului între diferite unități de învățământ:

  • a) Dacă preșcolarul/elevul a frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu: fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă – eliberată de medicul școlar;
    b) Dacă preșcolarul/elevul a frecventat o grădiniță/școală fără cabinet medical propriu: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

Anul școlar 2021-2022 debutează pe 13 septembrie, deocamdată, cu elevii în bănci. În cazul în care rata de infectare trece de 6 într-o localitate, atunci toate școlile din acea localitate trec la cursuri online, a anunțat ministrul Educației.

ADVERTISEMENT