News

De ce a contestat avocatul Regelui Mihai adoptarea Constituției României din 1991. Cine s-a mai împotrivit actului

De ce a contestat avocatul Regelui Mihai adoptarea Constituției României din 1991! Eleodor Focșeneanu a fost prima persoană care a criticat legitimitatea actului căruia Parlamenul i-a dedicat o ședință solemnă
06.12.2021 | 13:06
De ce a contestat avocatul Regelui Mihai adoptarea Constitutiei Romaniei din 1991 Cine sa mai impotrivit actului
De ce a contestat avocatul Majestății Sale, Regele Mihai adoptarea Constituției României din 1991! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Au existat mai multe momente aparte după Revoluția Română și, în mod categoric, unul dintre ele a fost și adoptarea Constituției. Pe 8 decembrie 1991, după o perioadă lungă de tumult, a avut loc un referendum naţional, unul despre care personaje importante ale politicii spun că a înlăturat dictatura comunistă din ţară.

Nu toată lumea a fost însă de acord cu actul de atunci în ciuda unei majorități semnificative. Astfel, din numărul de 10.948.468 de oameni care au avut drept de vot și au ales să participe, nu mai puțin de 77,3% au răspuns afirmativ. Atenție! 20,49% s-au împotrivit, în timp ce 2,3% au însemnat voturi nule.

ADVERTISEMENT

De ce a contestat avocatul Regelui Mihai adoptarea Constituției României de la 1991!

Printre cei care au ținut să-și exprime dezacordul s-a aflat și avocatul Majestății Sale, Regele Mihai. Potrivit avocatului constituționalist Eleodor Focșeneanu, Constituțiile României din 1991 și 2003 nu se bucură de legitimitate și nici nu au intrat în vigoare.

Sunt mai multe motive pe care avocatul le-a transmis tuturor și pentru care a militat până la finalul vieții. Astfel, Eleodor Focșeneanu a spus că au fost încălcate actele emise de Frontul Salvării Naționale în zilele Revoluției, anume Decretul-Lege nr.2/27 decembrie 1989 care stipula că „sunt și rămân desființate toate structurile de putere ale fostului regim dictatorial”, adică inclusiv Constituțiile din perioada comunistă, forma de guvernământ republicană și funcția de Președinte al României.

ADVERTISEMENT

De asemenea, adoptarea Constituției României s-a făcut fără respectarea prevederilor legii anterioare, care, în momentul 1991, era Constituția României din 1923.

Avocatul a mai spus că au existat numeroase nereguli grave, consemnate oficial și pe deplin verificabile, în lucrările Adunării Constituante.

ADVERTISEMENT

Ce l-a nemulțumit pe Eleodor Focșeneanu în Constituția României

Mai mult decât atât, primul avocat al Regelui Mihai după momentul decembrie 1989 a explicat că întreaga Constituție a României din 1991 nici măcar nu a fost publicată în Monitorul Oficial, așa cum cere legea. Acesta a spus că a fost publicat numai un proiect al său.

Culmea, Focșeneanu a mai zis că niciuna dintre Constituțiile postdecembriste ale României nu au fost promulgate prin decretul Șefului Statului, așa cum cere legea pentru intrarea în vigoare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a mai subliniat avocatul, prin cele două Constituții s-au continuat efectele loviturii de stat de la 30 decembrie 1947 și organizarea ilegitimă a Republicii Populare Române, instalată de către comuniștii români și de către sovietici, prin fraudă parlamentară, în seara aceleiași zile.

Cine a fost Eleodor Focșeneanu

Născut la 17 februarie 1925 în Câmpina, Eleodor Focşeneanu a urmat Şcoala Primară din Breaza de Sus şi Liceul Teoretic Dimitrie Barbu Ştirbei din Câmpina. Bacalaureatul l-a absolvit la Liceul Andrei Şaguna din Braşov.

A urmat apoi cursurile Facultăţii de Drept şi ale Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti. S-a înscris în cele din urmă în Colegiul de Avocaţi din Prahova, unde a profesat până în 1974. În același an, a intrat în Colegiul Avocaţilor (actualmente Baroul) Bucureşti, unde şi-a urmat chemarea până în anul 1997, când a ieşit la pensie.

În perioada 1992, în preajma adoptării Constituției de atunci, a publicat o serie de articole în foileton, în care a argumentat temeinic, pe baze juridice, faptul că forma de guvernământ republicană nu putea fi impusă arbitrar, printr-o simplă decizie politică, fără consultarea națiunii.

De asemenea, a publicat în trei ediții lucrarea „Istoria constituțională a României”, prin care a demonstrat bazându-se pe documente certe, abuzurile constituționale din perioada comunistă și neregulile de fond survenite în regimul constituțional de după Revoluția Română din 1989

Despre Eleodor Focșeneanu se știe că a fost și primul avocat al Majestății Sale Regelui Mihai I după Revoluția Română din 1989. De altfel, acestuia i-a fost acordată, în anul 2008, decorația Crucea Casei Regale a României.

Ședinţă solemnă a Parlamentului, pentru marcarea a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei

De remarcat că Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc azi, 6 decembrie, cu două zile înaintea datei exacte, într-o şedinţă solemnă, dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei în vigoare de către Adunarea Constituantă.

Potrivit unui memorandum aprobat de conducerea Parlamentului, sunt invitaţi să ia cuvântul în această şedinţă preşedintele României, premierul şi preşedintele Curţii Constituţionale. De asemenea, discursuri vor avea și preşedinţii celor două Camere, dar şi reprezentanţii grupurilor parlamentare.

imagini din timpul ședinței solemne desfășurată în Parlament. Sursa foto – INQUAM_George_Calin

În ciuda opoziției lui Eleodor Focșeneanu, Constituţia adoptată în 1991 a reprezentat cadrul legislativ fundamental pentru organizarea şi funcţionarea statului şi societăţii româneşti pe baze democratice.

Aceasta a consacrat reinstaurarea democraţiei constituţionale în România, creând premisele pentru afirmarea unui regim politic pluralist.

ADVERTISEMENT
Tags: