News

Avocatul Adrian Cuculis, lămuriri despre plecarea Enel din România. Ce trebuie să știe românii

După ce Enel și-a anunțat plecarea din România, avocatul Adrian Cuculis a dezvăluit tot ce trebuie să știe românii despre acest subiect.
24.11.2022 | 13:21
Avocatul Adrian Cuculis lamuriri despre plecarea Enel din Romania Ce trebuie sa stie romanii
Adrian Cuculis a oferit lămuri cu privire la plecarea Enel din România. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Furnizorul de energie electrică Enel a anunțat că de anul viitor se retrage de pe piața din România. Milioanele de români ce au contract cu această companie sunt acum îngrijorați, astfel că avocatul Astrian Cuculis le-a explicat tot ce trebuie să știe despre acest subiect.

Adrian Cuculis a oferit lămuriri despre plecare Enel din România

Conform dezvăluirilor făcute de avocatul Adrian Cuculis în emisiunea Vorbește lumea, aproximativ trei milioane de români așteaptă în acest moment să afle ce se întâmplă cu contractele lor după ce Enel și-a anunțat plecarea din România. 

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, avocatul a oferit lămuriri și le-a explicat românilor la ce trebuie să se aștepte. Astfel, el a oferit asigurări și a explicat că plecarea gigantului nu se va produce peste noapte și nu vor rămâne fără energie.

„Nu se știe foarte clar în momentul de față ce înseamnă această plecare. Acest furnizor de energie electrică este o firmă până la urmă, care merge pe profit. Nu poate să se închidă pur și simplu și cei care plăteau facturile să se mute în altă parte.

ADVERTISEMENT

Deci, ei vor face ori o fuziune cu altă societate, fie vor face o cedare de active și activele pe care le deține furnizorul respectiv vor fi preluate de o persoană juridică”, a completat Adrian Cuculis.

Prin urmare, contactele beneficiarilor vor merge mai departe, dar vor suferi anumite modificări, urmând ca românii să decidă dacă sunt sau nu de acord cu prețul impus de noul patron pe care îl avea furnizorul de energie electrică.

ADVERTISEMENT

„Nu cred că vor ieși din România pe data de 1 ianuarie, pentru că este o procedură prealabilă. Trebuie să notifice ANRE-ul, care este unitatea de reglementare în domeniul energiei, să trimită o notificare prin care să anunțe ieșirea de pe piață. Nu se întâmplă peste noapte”, a spus Adrian Cuculis la Pro TV.

Există riscul ca noul patron Enel să nu preia anumite contracte?

Avocatul a venit și în sprijinul celor care se tem că noul patron care va cumpăra Enel va refuza să preia anumite contracte, dezvăluind că acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal decât în cazul în care contractele au ajuns la termen.

ADVERTISEMENT

„Există 5-6 furnizori de ultimă instanță care vor prelua, în condițiile stabilite de ANRE, adică cu niște prețuri speciale, tot ceea ce înseamnă acești consumatori care nu mai au unde să se ducă. Spre exemplu, în anumite zone din țară, avem un singur furnizor de energie electrică.

Când furnizorul dispare de pe piața respectivă, furnizorii de ultimă instanță sunt cei care vin și preiau pe circuitele respective toți consumatorii care nu mai au de unde să se alimenteze”, a spus Adrian Cuculis.

Scenariul în care beneficiarii nu vor fi mulțumiți de noul preț există, însă aceștia pot să rezilieze contractele și să se mute la un alt furnizor.

ADVERTISEMENT