News

Avocatul lui Călin Georgescu, trimis în judecată pentru instigare la violență, a mai avut probleme cu autoritățile. Cum a sfidat Jandarmeria

Avocatul Cătălin Dinulescu este cercetat pentru instigare la violență, ură sau discriminare în formă continuată, fiind plasat sub control judiciar.
08.04.2025 | 13:03
Avocatul lui Calin Georgescu trimis in judecata pentru instigare la violenta a mai avut probleme cu autoritatile Cum a sfidat Jandarmeria
Avocatul Cătălin Dinulescu este un susținător al lui Călin Georgescu. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook, Inquam photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a dispus, pe 2 aprilie, trimiterea în judecată a avocatului lui Călin Georgescu, Cătălin Dinulescu, după ce, în cadrul unui protest organizat în Piața Victoriei în luna ianuarie, a rostit un discurs plin de incitări violente. „Vă călcăm pe cap! Dacă îndrăzniți să faceți ceva… vă călcăm pe cap! Păi, vă jucați, mă, cu noi?”, a spus Dinulescu.

Cătălin Dinulescu a participat la un protest împotriva purtării măștilor de protecție

De asemenea, Parchetul s-a referit la declarații asemănătoare făcute de Dinulescu pe tiktok. Acesta a fost pus sub control judiciar, fiind cercetat pentru instigare la violență, ură sau discriminare în formă continuată. De-a lungul timpului, Cătălin Dinulescu a fost amendat de mai multe ori de Jandarmerie după ce a participat la diverse proteste.

ADVERTISEMENT

Numele lui Cătălin Dinulescu apare ca petent într-un dosar înregistrat pe 10 decembrie 2021 la Judecătoria Sectorului 1, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, iar intimat figurează Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București. Dinulescu a cerut în instanță anularea procesului verbal de contravenție din 28 octombrie 2021.

El a solicitat anularea procesului-verbal, cu consecința anulării sancțiunilor dispuse, iar în subsidiar înlocuirea amenzilor aplicate cu sancțiunea avertismentului. În motivarea cererii, Dinulescu a arătat că nu a organizat și coordonat adunarea publică din Piața Universității din data de 28.10.2021, organizată împotriva măsurilor de obligativitate a purtării măștilor de protecție, fiind doar unul dintre participanți.

ADVERTISEMENT

Dinulescu a susținut că mecanismul de instituire a obligativității purtării măștii este neclar și lipsit de predictibilitate din perspectiva emitentului instituirii acestei obligații (în temeiul art. 13 lit. a) și/sau în temeiul art. 5 alin. 2 lit. d) din Legea nr. 55/2020), în sensul că prin Ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului de interne, respectiv prin Hotărâre de Guvern sau/și prin Hotărâre a comitetului județean al Municipiului București pentru situații de urgență s-a instituit/se poate institui obligativitatea purtării măștii, ceea ce se numește paralelism legislativ.

Avocatul Cătălin Dinulescu a instigat participanții la protest să iasă pe carosabil

Prin procesul-verbal emis de Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, s-a reţinut că la data de 28.10.2021, ora 21.00, Cătălin Dinulescu a organizat și coordonat protestul desfășurat în Piața Universității din muncipiul București, la care au participat aproximativ 150 de persoane ce au fost instigate de acesta să blocheze traficul rutier. Totodată, Dinulescu nu a purtat mască de protecţie care să-i acopere nasul și gura, încălcând H.G. nr. 1090/2021. Lui Dinulescu i-au fost aplicate două amenzi contravenţionale în cuantum de 6.000 lei, respectiv 1.000 lei.

ADVERTISEMENT

Din înregistrările atașate de Jandarmerie la dosar reiese că Dinulescu a transmis live pe o platformă de socializare desfășurarea evenimentului și a îndemnat persoanele cărora se adresa să participe la protest – „Hai, fraților, ieșiți în stradă”, „Am venit să facem o baricadă ca în 1989”, „Veniți la Universitate că s-a format baricada, haideți!”. Totodată, Dinulescu a instigat participanții la protest să iasă pe carosabil și a pătruns primul pe carosabil (Bulevardul Magheru), fiind urmat, la îndemnul său, de ceilalți participanți la protest, care au blocat împreună traficul rutier.

ADVERTISEMENT

Jandarmeria a arătat că acțiunea lui Dinulescu din timpul desfășurării protestului nu este de natură, prin ea însăși, să determine concluzia conform căreia el este cel care a inițiat mitingul. Cu toate acestea, Dinulescu a avut un rol covârșitor în dinamica protestului din data de 28.10.2021, probele administrate în cauză relevând faptul că a coordonat participanții, organizând acțiunea de a pătrunde pe carosabil (acesta fiind chiar scopul pentru care petentul a participat la acțiune – „Am venit să facem o baricadă ca în 1989”), protestând și blocând traficul rutier.

Instanța a redus amenda dată lui Cătălin Dinulescu

Jandarmeria a menționat că, coordonând participanții atât verbal, cât și prin acțiunile întreprinse, și stabilind planul de desfășurare a protestului, care a fost respectat de către cele aproximativ 150 de persoane care au executat propunerile sale, Cătălin Dinulescu a îndeplinit rolul unui organizator, la fața locului, se menționează în dosarul consultat de FANATIK.

Faptul că Dinulescu nu a înregistrat declarația de desfășurare a adunării publice de unitatea de jandarmi competentă și nu a îndeplinit celelalte obligații instituite în sarcina organizatorilor de adunări publice nu este de natură a înlătura calitatea de organizator al protestului.  Prin urmare, instanța a apreciat că în mod legal a fost atrasă răspunderea contravențională a lui Cătălin Dinulescu.

În ceea ce priveşte individualizarea sancţiunii contravenţionale constând în amendă în cuantum de 6.000 lei, instanța a considerat că gravitatea faptei lui Cătălin Dinulescu, care nu a respectat o măsură de protecție a vieții și sănătății persoanelor esențială în contextul pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2 și a determinat participanții la protest să blocheze traficul rutier pe o arteră importantă din capitală, nu justifică aplicarea sancţiunii avertismentului. Cu toate acestea, cuantumul amenzii aplicate, respectiv 6.000 lei, nu respectă exigențele principiului proporționalității, instanța a apreciat că se impune reducerea amenzii la 4.000 lei, sumă orientată spre minimul prevăzut de lege. Această decizie a fost luată de Judecătoria Sectorului 1 pe 7 iulie 2022.