News

Avocatul Poporului a sesizat CCR referitor la impozitarea pensiilor. Magistrații se plâng că vor rămâne fără bani, deși câștigă peste 7.000 de lei

18.06.2020 | 22:10
Avocatul Poporului a sesizat CCR referitor la impozitarea pensiilor Magistratii se plang ca vor ramane fara bani desi castiga peste 7000 de lei
ADVERTISEMENT

Renate Weber contestă la CCR, așa cum era de așteptat, impozitarea pensiilor speciale de către Parlament.

De altfel, specialiștii erau convinși că impozitarea nu va trece de CCR, pentru că niciun magistrat nu are interesul să-și taie singur pensia.

ADVERTISEMENT

Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat că impozitarea pensiilor speciale e discriminatorie, însă jurnaliștii au remarcat cum modul în care Avocatul Poporului sesizează CCR într-un mod „ipocrit”.

Avocatul Poporului a sesizat CCR pe tema pensiilor speciale

Conform articolului 16 și 56 din Constituție, e discriminare și nu se respectă principiul aplicării juste al sarcinii fiscale. Impozitarea trebuie făcută legal tuturor care obțin venituri.

ADVERTISEMENT

În cadrul acestei legi s-a ales doar o singură categorie, cel cu pensii de serviciu, din categoria pensionarilor prin felul care e făcută. E o dublă impunere, discriminare. Nu suntem în taxare, suntem în impozitare.

E o chestiune discriminatorie, nu se impune același sistem de impunere progresivă la toată lumea. Se aplică doar la pensionari și s-au extras cei cu pensiile de serviciu.

ADVERTISEMENT

Am primit multe sesizări, de la Asociația Magistraților Pensionari”, a explicat Renate Weber.

Parlamentul a votat impozitarea pensiilor speciale cu 85%

Parlamentul a votat miercuri, 16 iunie, impozitarea cu 85% a tuturor pensiilor speciale care depășesc 7.000 de lei. Inclusiv senatorii și deputații vor rămâne fără aceste venituri, însă legea va fi blocată, cel mai probabil, la Curtea Constituțională a României.

Presa din România a remarcat cum 6 din cei 9 judecători ai CCR beneficiaza de aceste pensii și nu vor accepta niciodată să își piardă veniturile suplimentare. Vorbim de sute de mii de lei, în condițiile în care oamenii de rând au pensie de 1.200 de lei.

ADVERTISEMENT

Mai mult, prin impozitarea pensiilor speciale, la buget ar ajunge 2 miliarde de euro, bani care ar putea fi redirecționați pentru plata alocațiilor sau a unei părți din pensiile clasice.

ADVERTISEMENT