News

Avocatul Poporului cere explicații după închiderea unor site-uri: ”Se pot încălca drepturi şi libertăţi fundamentale”

27.04.2020 | 20:56
Avocatul Poporului cere explicatii dupa inchiderea unor siteuri Se pot incalca drepturi si libertati fundamentale
ADVERTISEMENT

Renate Weber, Avocatul Poporului, cere explicații oficiale după închiderea unor site-uri din România în perioada stării de urgență, decizie luată de Grupul de Comunicare Strategică.

Avocatul Poporului cere explicații după închiderea unor site-uri

În cursul zilei de luni, 27 aprilie, Avocatul Poporului a emis o un comunicat pe site-ul oficial în care cere explicații Grupului de Comunicare Strategică (GCS) privind închiderea mai multor portaluri online.

ADVERTISEMENT

În materialul făcut public, instituția condusă de Renate Weber precizează că nici decretul privind instituirea stării de urgență, nici cel privind prelungirea acestei măsuri nu menționează libertatea de exprimare între drepturile al căror exercițiu urmează să fie restricționat în această perioadă.

Avocatul Poporului transmite că este la curent cu solicitările trimise de GCS către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), la propunerea Grupului de Comunicare Strategică, pentru închiderea mai multor site-uri despre care s-a apreciat că difuzează ştiri false cu privire la evolutia epidemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Renate Weber cere Ministerului de Interne, prin intermediul acestui material oficial, să lămurească o serie de aspecte.

”Având în vedere rolul Avocatului Poporului de garant constituţional al drepturilor şi libertătilor cetăţenilor şi apreciind că dispunerea măsurilor necesare trebuie să fie în concordanţă cu prevederile constituţionale referitoare la respectarea libertăţii de exprimare, dar şi dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public (art. 30 şi art. 31 alin. (1) din Constituţie), solicităm Grupului de Comunicare Strategică lămurirea următoarelor aspecte:

ADVERTISEMENT
  • Care este procedura de sesizare şi cea prin care monitorizaţi apariţia ştirilor false în contextul actualei crize cauzate de epidemia de SARS-CoV-2? Vă rugăm să ne indicaţi cadrul legal aplicabil, care detaliază aceste situaţii şi care permite asemenea interpretări;
  • Din ce perspectivă sunt analizate ştirile în legătură cu care există suspiciuni în ceea ce priveşte autenticitatea, credibilitatea surselor, dar şi a celor fără fundament ştiinţific?
  • Cum se realizează analiza, în raport de conţinutul informaţiilor, autenticitatea şi exactitatea acestora, credibilitatea site-urilor care găzduiesc informaţia credibilitatea surselor, dar şi scopul urmărit prin publicarea respectivelor informatfi?
  • Există la nivelul Grupului intentia identificării şi dezvoltării altor modalităti de avertizare a populatiei cu privire la ştirile false? Există un plan în acest sens?”, se arată în comunicat.

Avocatul Poporului: ”Se pot încălca drepturi şi libertăți fundamentale”

În același comunicat, Renate Weber pune în dezbatere chestiunea dacă nu cumva această ”cenzurare” ar putea reprezenta încălcarea unor drepturi și libertăți.

ADVERTISEMENT

”Prezenta solicitare are în vedere opinia exprimată în mod constant de Avocatul Poporului, în sensul că nu se poate vorbi despre libertatea de exprimare fără existenta libertătii de opinie, deoarece aceasta permite oricăror persoane fizice să participe la viata politică, socială, culturală, manifestându-şi public opiniile, gândurile, credintele.

Cu alte cuvinte, orice formă de cenzurare a acestora ar putea conduce la o ingerinţă gravă asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, se mai arată în comunicatul Avocatului Poporului.

ADVERTISEMENT
Tags: