News

Avocatul Poporului cere Guvernului Orban să anuleze toate amenzile: „Poate gândi o soluție, dacă vrea”

06.05.2020 | 22:39
Avocatul Poporului cere Guvernului Orban sa anuleze toate amenzile Poate gandi o solutie daca vrea
Renate Weber este noul Avocat al Poporului *foto: facebook
ADVERTISEMENT

Avocatul Poporului, Renate Weber, crede că Guvernul Orban ar trebui să găsească o variantă prin care să anuleze toate amenzile date.

Renate Weber cere Guvernului Orban să anuleze amenzile date

Este vorba de peste 300.000 de amenzi, cu un cumul total de peste 100 de milioane de euro. În condițiile în care oamenii vor face contestație și vor câștiga anularea amenzilor și restituirea banilor, Renate Weber crede că Guvernul Orban ar trebui să scutească sistemul juridic de un blocaj nedorit și să anuleze toate amenzile.

ADVERTISEMENT

Poate că Guvernul va veni cu o formulă, nu ştiu dacă amnistie sau de alt tip, prin care să anuleze toate aceste amenzi. Poate Guvernul se gândește la o soluție echitabilă pentru toți”, a declarat Weber, conform Digi 24.

Avocatul Poporului a avertizat că mulți oameni au luat amenzi în mediul rural, din cele mai exagerate motive, iar acei oameni au fost vulnerabili și nu au putut contesta în tribunal amenda.

ADVERTISEMENT

A mai fost avansată în spațiul public ideea unei amnistii privind aceste amenzi. Dacă Guvernul vrea, poate gândi o soluție. Sub nicio formă nu trebuie să considerăm decizia CCR ca un îndemn ca fiecare să se comporte haotic. E ca în dreptul penal. Nu fur nu pentru că nu mă tem de sancțiune, ci pentru că nu fac asta.

Așa e și în cazul combaterii acestei pandemii. Ne comportăm cum spun autoritățile, pentru că am înțeles că acest comportament e în favoarea noastră și a celorlalți”, a punctat Weber.

ADVERTISEMENT

Renate Weber crede că Guvernul ar scăpa sistemul juridic de un blocaj dacă ar amnistia toate amenzile, pentru că s-ar naște o situație, în caz contrar, în care sute de mii de oameni vor contesta amenda.

Blocajul din sistemul juridic, prevăzut de experți

Blocajul din sistemul juridic a fost prevăzut de experți încă de la începutul lunii aprilie. Specialiștii au anticipat că peste 80% dintre cei amendați vor face contestație pentru că se vor considera nemulțumiți.

ADVERTISEMENT

„Peste 80% din aceste sancțiuni se vor transforma în dosare pe rolul instanțelor alături de stocul imens deja existent; subdimensionarea schemelor de personal fi factorul decisiv care va conduce la blocajul instanțelor de judecată. Inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii a întocmit o situație privind necesarul de personal auxiliar de specialitate la nivelul instanțelor de judecată”, era precizat într-un comunicat al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

 

ADVERTISEMENT