News

Avocatul Poporului critică avantajele imunizaților: ”Dreptul la o viață normală nu poate fi îngrădit de un vaccin”

05.05.2021 | 23:28
Avocatul Poporului critica avantajele imunizatilor Dreptul la o viata normala nu poate fi ingradit de un vaccin
ADVERTISEMENT

Avocatul Poporului, Renate Weber, a reacționat rapid după ce guvernanții au anunțat seria importantă de avantaje pe care cei imunizați anti-Covid le vor avea în comparație cu cei care nu vor să se vaccineze.

În opinia lui Weber, orice diferențiere pe bază de vaccin poate conduce la discriminare. Aceasta a precizat că înțelege inițiativa de a convinge oamenii să se imunizeze, dar această convingere nu înseamnă prin măsuri de constrângere, dat fiind faptul că vaccinarea în România nu este obligatorie.

ADVERTISEMENT

Avocatul Poporului mai spune că, atâta timp cât în România vaccinarea aceasta nu este obligatorie, ”nu pot să interzici unui om accesul pe piața muncii sau să îl condiționezi de efectuarea unui vaccin”.

Renate Weber critică avantajele imunizaților: ”Dreptul la o viață normală nu poate fi îngrădit de un vaccin”

Renate Weber, aflată în funcția de Avocat al Poporului, susține că este responsabilitatea politicienilor de a respecta drepturile și libertățile oamenilor, în această perioadă în care se derulează campania de vaccinare anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Aceasta spune e posibil să existe cetățeni care pur și simplu nu vor să fie vaccinați, iar asta nu-i împiedică să aibă drepturi și libertăți, iar acestea trebuie respectate.

Poziția lui Weber vine după ce premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, că de la 1 iunie, cei imunizați cu serul anti-Covid 19 vor beneficia de o serie extinsă de avantaje.

ADVERTISEMENT

”Cu siguranță, atunci când te gândești la niște avantaje pentru persoanele vaccinate trebuie să ai mare grijă ca asta să nu însemne în același timp o discriminare a celor nevaccinați pentru că eu pot să înțeleg intenția de a-i convinge pe cât mai mulți să se vaccineze, dar convingerea nu înseamnă prin măsuri de constrângere că totuși vaccinarea în România cu acest vaccin anti-Covid nu este obligatorie. 

Nu poți să îi interzici unui om accesul pe piața muncii sau să îl condiționezi de efectuarea unui vaccin. Tot așa nu poți să îl condiționezi să ai o viață socială. Poate unii pur și simplu nu vor și oamenii aceștia continuă să aibă drepturi și libertăți și acestea trebuie respectate.

ADVERTISEMENT

Oamenii politici trebuie să înțeleagă că ei au responsabilitatea respectării drepturilor și libertăților tuturor. A convinge pe cineva nu înseamnă să impui măsuri de constrângere. Aia nu mai e convingere, e pur și simplu discriminare”, a declarat Renate Weber la Antena 3.

Ce spune Avocatul Poporului despre obligativitatea ca studenții nevaccinați să poarte combinezoane

Pusă să comenteze declarația ministrului Educației, cel care a spus că studenții nevaccinați ar putea purta combinezoane, pe tot parcursul programului didactic, Renate Weber a precizat că speră că aşa ceva să nu se întâmple niciodată.

”Sper că așa ceva nu s-ar putea niciodată, pentru că nu este normal, până la urmă e un drept pe care cineva la are. Când vii și condiționezi starea socială, economică a unui student este de înțeles alta e să condiționezi din cauza unui vaccin.

Dacă astfel de lucruri se vor întâmpla așa cum este posibil să se întâmple, inclusiv desfacerea contractelor de muncă. Dacă se întâmplă așa ceva acele persoane care se consideră vătămate, trebuie să se adreseze instanțelor, pentru că nu există o altă soluție când este vorba de astfel de măsuri administrative”, a mai spus Renate Weber pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT