News

Avocatul Poporului intervine în cazul medicilor cu plângeri penale. Reacția instituției cu privire la audierea acestora 

Avocatul Poporului intervine în cazul medicilor cu plângeri penale, făcute de rudele pacienților cu Covid-19. Instituția transmite că audierea acestora la sediul poliției le poate afecta activitatea.
19.01.2022 | 18:09
Avocatul Poporului intervine in cazul medicilor cu plangeri penale Reactia institutiei cu privire la audierea acestora
ADVERTISEMENT

”Poate afecta grav calitatea actului medical”, transmite Avocatul Poporului referitor la precizările Poliției Capitalei potrivit cărora nu poate audia la spital sau în online cadrele medicale care au plângeri penale.

Renate Weber mai solicită și o schimbare a legii astfel încât audierile să aibă loc fără prezență fizică, dar și alocarea de mai mult personal în aceste cazuri de acuzații asupra cadrelor medicale.

ADVERTISEMENT

Renate Weber sare în apărarea cadrelor medicale cu plângeri penale, după ce au îngrijit bolnavii de Covid-19

”Faţă de cele comunicate, considerăm că obligarea medicilor implicaţi în combaterea epidemiei de COVID-19 de a se deplasa la sediile de poliţie, întrerupând activitatea de îngrijire a bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus, poate afecta grav calitatea actului medical, cu consecinţe asupra sănătăţii şi chiar vieţii pacienţilor.

Înţelegând greutăţile cu care se confruntă Ministerul de Interne, recomandăm o modificare legislativă care să permită audierea părţilor şi on-line în cadrul urmăririi penale, precum şi o reconsiderarea distribuirii poliţiştilor în cadrul diferitelor structuri, pentru a face posibilă audierea la locul de muncă a medicilor implicaţi în combaterea pandemiei COVID”, a transmis Avocatul Poporului.

ADVERTISEMENT

Oamenii legii au precizat că, legal, nu există optiunea unei audieri online, iar la spital nu se pot deplasa din cauza riscului de contaminare a virusului SARS-COV2.

”Audierea prin videoconferinţă, în cursul urmăririi penale, a altor persoane în afara celor private de libertate (altele decât cele aflate în arest la domiciliu) nu este posibilă, această activitate fiind exclusă de reglementările Legii nr. 114/2021 (privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19).

ADVERTISEMENT

De asemenea, Codul de procedură penală nu prevede posibilitatea efectuării audierilor în cursul urmăririi penale prin videoconferinţă; – Audierea cadrelor medicale la sediile instituţiilor spitaliceşti nu poate fi avută în vedere întrucât numărul poliţiştilor din cadrul Serviciului Omoruri cu atribuţii în instrumentarea cauzelor penale care au ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă este redus, numărul dosarelor penale în care se impune audierea cadrelor medicale este ridicat; 

Prezenţa poliţiştilor cu aceste atribuţii în toate unităţile sanitare în care activează cadrele medicale care necesită a fi audiate creşte substanţial riscul infectării poliţiştilor cu noul coronavirus”, a fost răspunsul Poliției Capitalei la solicitarea lui Renate Weber ca medicii să poată fi audiați și altfel.

ADVERTISEMENT

Medicii i-au trimis o petiție Avocatului Poporului

Avocatul Poporului a mai precizat că a luat legătura cu poliția după ce medicii i-au trimis o petiție în care se plângeau că sunt chemați la audieri în timpul programului, situație care poate pune în pericol viața pacienților.

”Noi am primit o petiţie în numele mai multor medici din partea unui avocat care îi reprezintă şi prin care ni se aducea la cunoștință această situaţie, faptul că medicii erau luați din timpul programului şi obligați să se prezinte la secţiile de Poliţie.

Noi am avut o primă adresă către Inspectoratul General al Poliţiei şi am venit acolo cu o serie de sugestii ca să evităm în plină pandemie să dislocăm medicii şi să îi obligăm să facă drumuri la secțiile de Poliţie. De exemplu, să se poată face online, să meargă poliţiştii în spitale şi acolo să poată sta de vorbă cu medicii să le ia declarații”, a declarat Renate Weber la Antena 3.

Cum s-a ajuns într-o astfel de situație

Totul a pornit după ce marți, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumologie “Marius Nasta” din Bucureşti, a dezvăluit că perosonalul medical se confruntă cu valuri de plângeri penale, făcute de rudele pacienților morți de coronavirus sau de rudele celor supraviețuitori.

Oamenii îi trag la răspundere pe angajații care s-au ocupat de rudele internate cu SARS-COV2, îi consideră vinovați de modul administrare al tratamentului pentru boală.

Beatrice Mahler a mai precizat că mulți dintre colegii ei sunt agresați verbal și înregistrați. O parte dintre ei au început să fie copleșiți de situație.

ADVERTISEMENT