News

Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul fetiţei din Mehedinţi adoptată de o familie din SUA

22.06.2019 | 13:20
Avocatul Poporului sa sesizat in cazul fetitei din Mehedinti adoptata de o familie din SUA

Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul fetiţei din Mehedinţi adoptată de o familie din SUA, dar luată cu mascații din casa în care a crescut. Sesizarea vizează posibila încălcare a prevederilor din Constituţie referitoare la dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor. ”Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a demarat o anchetă urgentă în cazul fetiţei luată cu mascaţii din casa în care a crescut, după ce a fost adoptată de o familie din Statele Unite ale Americii.

Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul fetiţei din Mehedinţi adoptată de o familie din SUA

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 49 din Constituţia României, privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor. Ancheta va fi efectuată de către specialişti din cadrul Domeniului pentru prevenirea torturii şi Avocatului Copilului”, anunţă instituţia. Avocatul a invocat relatările din presă conform cărora fetiţa a fost luată cu forța.

Și premierul României, Viorica Dăncilă s-a implicat în acest caz și a solicitat rezolvarea situației. ”Am cerut de urgenţă o anchetă în cazul Sorinei, în condiţii de calm şi strictă respectare a legii, precum şi consiliere psihologică pentru copil. Integrarea fetiţei într-o familie şi un cămin în care să crească frumos înseamnă normalitate şi ar trebui să fie prioritatea noastră absolută. Cu sentimentele şi sănătatea emoţională a unui copil nu trebuie să se joace nimeni, cu atât mai puţin să o convertească într-o miză politică”, a scris premierul pe o rețea de socializare.

Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul fetiţei din Mehedinţi adoptată de o familie din SUA. Fetița
Fetița a fost luată de mascați și părinţii adoptivi. Sursa foto – facebook

Ce spun autoritățile române

Primul care a încercat să descurce ițele a fost ministrul Muncii, Marius Budăi. Acesta spune că a luat legătura inclusiv cu ambasada SUA  cu dorinţa de a avea o colaborare şi a se asigura că fetiţa este în regulă”Astăzi am vorbit din nou cu doamna premier, am trimis un mesaj ambasadei SUA, cu dorinţa de a avea o colaborare şi a ne asigura că acest minor este în regulă, atât cât poate fi după episodul prin care a trecut.

Corpul de control, luni dimineaţă, vor fi în Dolj şi Mehedinţi, am cerut un raport amănunţit de la faţa locului. Facem tot ce este posibil legal, să ne ocupăm, să aflăm starea copilului. Cred că familia adoptivă nu va avea nicio problemă, este interesul major al copilului, să ne asigurăm că acesta este stabil” a spus Marius Budăi