News

Avocatul Poporului se sesizează pentru o încălcare a dreptului la viață. Răspunsul Departamentului pentru Situații de Urgență

10.04.2020 | 21:20
Avocatul Poporului se sesizeaza pentru o incalcare a dreptului la viata Raspunsul Departamentului pentru Situatii de Urgenta
Avocatul Poporului, mesaj pentru Tătaru și Arafat. Foto 20_conf_covid__Nelu Tataru Ministerul Sanatatii Coronavirus Raed Arafat INQUAM_Photos
ADVERTISEMENT

Avocatul Poporului vorbește despre „posibilă încălcare” a dreptului la viață și integritate fizică şi psihică, a dreptului la ocrotirea sănătăţii, în urma unui ordin al lui Raed Arafat din perioada stării de urgență.

Avocatul Poporului se sesizează pentru o încălcare a dreptului la viață

Conform România TV, „Instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a prevederilor art. 22 din Constituţie – dreptul la viaţă şi integritate fizică şi psihică şi a art. 34 – dreptul la ocrotirea sănătăţii”, și s-a adresat ministrului de interne Marcel Vela și ministrul sănătății Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT

Conform România TV, Avocatul Poporului cere lămuri pentru modul în care articolul 1 din Ordinul comandantului acţiunii, secretar de stat, şef al DSU nr. 74527 din 23 februarie, ordinul nr. 74553 s-a schimbat în 7 aprilie și va avea următorul cuprins: “pe toată durata stării de urgenţă sunt suspendate internările pentru intervenţii chirurgicale, alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate din toate unităţile sanitare cu paturi publice şi private, precum şi consultaţii şi tratamente care pot fi programate sau sunt programabile în toate structurile ambulatorii, atât publice, cât şi private”.

Avocatul Poporului susține că în cazul anumitor boli precum anevrismul de aortă sau cazurile oncologice, impunerea unor restricții de genul celor prezentate în ordinul mai sus menționat ar reprezenta un risc real la adresa vieții pacientului.

ADVERTISEMENT

Vă solicităm să ne oferiţi clarificări în ceea ce priveşte conţinutul Ordinului 74553/2020, mai exact interpretarea noţiunii de urgenţe medicale, în condiţiile în care aceasta ridică semne de întrebare atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi (…).

Vă solicităm: să reveniţi asupra ordinului respectiv, în condiţiile în care şi incertitudinea cu privire la noţiunea despre ce este urgent şi ceea ce nu e urgent sau ce e reprogramabil sau nu poate conduce la mai multe pierderi de vieţi omeneşti decât în cazul COVID-19;

ADVERTISEMENT

să permiteţi managerilor, şefilor de secţie, precum şi medicilor care efectuează gărzi în spitale să nu refuze a oferi tratament pacienţilor care vin în spitale, pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi COVID-19; să vă asiguraţi că toate unităţile sanitare au dotarea necesară pentru protecţia personalului medical“, a transmis Avocatul Poporului.

Reprezentanții DSU au reacționat, pe pagina de Facebook, și au încercat să clarifice situația. “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate.

ADVERTISEMENT

Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”, au explicat cei de la DSU.

ADVERTISEMENT