News

Avocatul Robert Roșu, condamnat în dosarul Ferma Băneasa, eliberat după un an de închisoare. Decizia este definitivă

S-a decis eliberarea avocatului Robert Roșu, condamnat în 2020, în dosarul Ferma Băneasa, la cinci ani de închisoare. Decizia este una definitivă. Astăzi avocatul a părăsit Penitenciarul Jilava.
23.11.2021 | 16:38
Avocatul Robert Rosu condamnat in dosarul Ferma Baneasa eliberat dupa un an de inchisoare Decizia este definitiva
Avocatul Robert Rosu, eliberat dupa un an de inchisoare, arestat fiind in dosarul Ferma Baneasa. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Decizia a fost luată, marți, 20 noiembrie 2021, de completul de judecători format din Rodica Cosma, Laura Soane și  Ștefan Pistol. Concret, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis definitiv un recurs formulat de avocatul Robert Roșu pentru a fi eliberat de după gratii.

Robert Roșu a fost condamnat la sfârșitul lui 2020 la 5 ani de detenție cu executare pe motiv că s-ar fi implicat destul de activ în încălcarea legii în dosarul Ferma Băneasa.

ADVERTISEMENT

Explicația instanței față de eliberara avocatului

Odată ce a fost închis, avocatul Robert Roșu a avut parte de susținerea din partea colegilor de breaslă. O parte dintre ei au stârnit proteste cu hashtagul #JeSuisRobert, pentru a fi eliberat, deoarece ar fi nevinovat.

”Admite recursul în casaţie declarat de inculpatul Roşu Robert Mihăiţă împotriva aceleiaşi decizii. Desfiinţează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Roşu Robert Mihăiţă şi, în rejudecare:

ADVERTISEMENT

În baza art.448 pct.2 lit.a Cod procedură penală cu referire la art.396 alin.5 Cod procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Roşu Robert Mihăiţă pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art.367 alin.1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art.5 Cod penal şi, respectiv, a infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, prev. de art.48 alin.1 Cod penal rap. la art.297 alin.1, art.309 Cod penal şi art.132 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal.

Anulează formele de executare emise în baza deciziei penale nr.382/A din data de 17 decembrie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr.345/64/2016 şi dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Roşu Robert Mihăiţă, dacă nu este arestat în altă cauză”, este decizia ÎCCJ, citată de Adevărul.

ADVERTISEMENT

Avocatul a părăsit Penitenciarul Jilava

Atunci când a fost arestat, ÎCCJ a explicat că avocatul nu a fos trimis în spatele gratiilor pentru că ”și-a făcut doar meseria” și pentru că le-a luat apărarea clienților său, așa cum au motivat avocații care i-au sărit în ajutor, ci pentru că a contribuit conștient la încălcarea legii.

”Inculpatul Roşu Robert Mihăiţă a asigurat interfaţa juridică şi a dat aparenţa de legalitate a întregului demers, coordonând aspectele legale şi implicându-se ulterior, prin demersuri efective, în obţinerea bunurilor.

ADVERTISEMENT

În calitatea pe care o avea, inculpatul Roşu Robert Mihăiţă ştia care sunt punctele nevralgice ale afacerii din punct de vedere juridic, aspecte care sunt probate de raportul de due diligence întocmit mai înainte de încheierea contractului”, conform ÎCCJ.

Potrivit Antena 3, avocatul ar urma să se revolte împotriva statului român pe motiv că ar fi stat închis pe nedrept.

În dosarul Ferma Băneasa mai sunt vizați: omul de afaceri Remus Truică,  miliardarul israelian Beny Steinmetz și prinț Paul al României. Ei însă, au fost executați de pedeapsa cu închisoarea.

ADVERTISEMENT