News

Avortul la cerere, refuzat în spitalele din România. Cum s-a ajuns aici şi care este situaţia în celelalte ţări

25.09.2020 | 17:41
ADVERTISEMENT

Legislația din România permite accesul femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină, fie ele la cerere sau în scop medical. Ceea ce înseamnă că femeile nu ar trebui să întâmpine niciun obstacol în accesul la avort, neavând nevoie decât de un document care să constate sarcina.

În fapt, conform unei cercetări efectuate în aprilie 2019 de Centrul Filia, se constată o creștere a numărului de medici din spitalele de stat care refuză să efectueze întreruperi de sarcină la cerere.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, începând cu declararea stării de urgență, unitățile medicale, publice sau private, au început să utilizeze pandemia ca motiv pentru refuzarea serviciilor de avort la cerere.

Cazul Ploiești: O femeie de 45 de ani a decedat după un avort efectuat la un cabinet particular

O femeie din Băicoi, în vârstă de 45 de ani, însărcinată în 12 săptămâni, a murit în urma unei întreruperi de sarcină efectuate în cabinetul medical particular al doctorului Virgil Mircea Burciu din Ploiești.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii de la PressOne au încercat să afle ce alte unități medicale efectuează avorturi la cerere în Băicoi și zonele limitrofe.

Potrivit sursei citate, atât spitalele din Ploiești, cât și cele din zona Băicoi refuză să facă întreruperi de sarcină la cerere, motivând pandemia de COVID-19, iar prețurile la clinicile private care efectuează această intervenție medicală sunt de patru ori mai mari decât cele practicate de doctorul Burciu la cabinetul său.

ADVERTISEMENT

De asemenea, jurnaliștii de la PressOne au solicitat reacția Ministerului Sănătății referitor la acest caz. Purtătorul de cuvânt al instituției, Oana Grigore, a declarat: Ministerul Sănătății încurajează ducerea sarcinii până la capăt, nu încurajează avorturile. Doar în situația în care pune viața mamei sau a fătului în pericol, evident. O situație medicală. Dar noi nu încurajăm întreruperile de sarcină la cerere. […] Ce s-a întâmplat la Băicoi trebuie să se pronunțe colegiul medicilor, pentru că e o chestiune de practică medicală și comisiile de malpraxis care funcționează pe lângă direcțiile de sănătate publică și care trebuie sesizate de către familie. […] Obligația medicului nu există în cazurile de avort la cerere. Obligația medicului este de a salva viața fătului sau a mamei în momentul în care o sarcină nu poate fi dusă la capăt. Iar Ministerul, v-am mai spus, vă mai repet încă odată, că poate așa înțelegeți ceea ce vorbesc eu, limba română, Ministerul încurajează natalitatea. În 2020, dacă îți dorești să nu ai un copil, există contracepție. Ministerul Sănătății încurajează dezvoltarea promovării metodelor contraceptive. Cu toată empatia pentru ceea ce s-a întâmplat, îmi pare foarte rău, e o anchetă în curs acolo, noi vom cere DSP Prahova să meargă acolo în inspecție sanitară. Am înțeles că locul nu era nici adecvat și curat pentru un cabinet ginecologic.”

Promovarea contracepției există, dar lipsește cu desăvârșire

În România, aflată pe primul loc în UE la numărul de mame-copii (care nu au împlinit 15 ani), unde educația sexuală este absentă din școli, nu există niciun program gratuit de contracepție și planing familial. Potrivit raportului de cercetare al Centrului Filia, dezvoltarea unei strategii în domeniul drepturilor sexuale și a sănătății reproducerii a fost întreruptă din 2011, iar singurul serviciu gratuit în ceea ce privește contracepția în acest moment este indicarea celei mai bune metode de contracepție.

În acest context, avortul este, pentru o parte a populației, o metodă contraceptivă. Și iar ne întoarcem la educația sexuală, care ar putea reduce considerabil această practică a avortului ca mijloc de contracepție.

Un pericol al situației actuale din România ar fi revenirea femeilor la metode empirice pentru întreruperea sarcinii. Așa cum s-a întâmplat sub efectul Decretului 770 din perioada regimului comunist, soldat cu moartea a 10.000 de femei.

Harta legilor mondiale privind avortul

ONG-ul american Centrul pentru Drepturile Reproductive (Center for Reproductive Rights) întocmește încă din 1998, Harta legilor mondiale privind avortul ca o resursă pentru avocați, oficiali guvernamentali și organizații ale societății civile care lucrează pentru a promova drepturile avortului drept drepturi ale omului în întreaga lume.

Harta clasifică statutul juridic al avortului pe un continuum de la restrictivitate severă la relativă liberalitate. Aceasta este actualizat în timp real, reflectând schimbările din legislația națională.

Potrivit organizației citate, în ultimele câteva decenii, s-au obținut câștiguri monumentale în asigurarea dreptului femeilor la avort, aproape 50 de țări și-au liberalizat legile privind avortul. O parte din această reformă a fost progresivă, permițând femeilor să acceseze avortul legal numai atunci când există o amenințare la adresa vieții sale sau când sarcina rezultă din viol.

În timp ce majoritatea femeilor trăiesc în țări în care își pot exercita dreptul la avort, 41% dintre femei trăiesc în conformitate cu legi restrictive. Incapacitatea de a avea acces la servicii de avort sigure și legale afectează 700 de milioane de femei în vârstă de reproducere.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 23.000 de femei mor din cauza avortului nesigur în fiecare an și alte zeci de mii mai întâmpină complicații semnificative de sănătate. Restricțiile legale privind avortul nu au ca rezultat mai puține avorturi, ci obligă femeile să-și riște viața și sănătatea prin căutarea unor îngrijiri nesigure pentru avort.

Dezbaterea pro sau contra avort, reaprinsă în SUA de decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg

Donald Trump a promis să înlocuiască pe Ruth Bader Ginsburg, o activistă liberală pro-alegere, cu o judecătoare angajată să răstoarne Roe vs Wade, hotărârea de referință a Curții Supreme din 1973 care a consacrat dreptul constituțional la avort.

Președintele își va anunța alegerea la Casa Albă sâmbătă. Judecătorul nominalizat va înclina echilibrul cu 6-3 în favoarea conservatorilor. Schimbarea ar fi, de asemenea, o mare victorie pentru așa-numitul lobby pro-viață sau anti-avort, care l-a ajutat pe Trump să devină președinte în 2016, scrie Financial Times.

Răsturnarea verdictului Roe vs Wade nu ar interzice avorturile în SUA, dar ar conferi Congresului și statelor capacitatea de a reglementa sau interzice procedurile, lucru despre care activiștii liberali spun că ar fi un pas înapoi devastator pentru drepturile femeilor.