Sport

Motivul pentru care Comisia de Recurs a stabilit un nou termen în cazul scandalului de xenofobie de la Sepsi – FC U Craiova! Update

Comisia de Apel a Federației Române de Fotbal s-a întrunit pentru a da un verdict în cazul scandalului de xenofobie de la Sepsi - FC U Craiova, dar termenul a fost amânat.
02.03.2023 | 19:32
Motivul pentru care Comisia de Recurs a stabilit un nou termen in cazul scandalului de xenofobie de la Sepsi  FC U Craiova Update
Comisia de Apel a FRF ar trebui să dea un verdict în cazul scandalului de xenofobie de la meciul Sepsi - FC U Craiova. La Comisia de Disciplină, s-a decis 3-0 la „masa verde” în favoarea covăsnenilor. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
02-03-2023
17:29

Motivul pentru care Comisia de Recurs a stabilit un nou termen

Comisia de Recurs a stabilit astăzi un nou termen, 7 martie, pentru judecarea cazului Sepsi – FCU Craiova. Motivul este faptul că 8 jucători ai formației oltene, dar și două asociații ale suporterilor FCU Craiova, au făcut cerere de intervenție în proces. 

Casa de Avocatură Chiuariu & Asociații SCA, reprezentantul acesora, a remis un comunicat de presă în care precizează: ”Jucători ai FC U Craiova 1948 și Comunitatea Suporterilor F.C. Universitatea Craiova și Asociația Peluza Sud au depus cereri și au cerut să intervină în favoarea Clubului U Craiova în procesul cu Sepsi de la FRF, cerând neaplicarea vreunei sancțiuni și rejucarea meciului”.

 

02-03-2023
14:51

Comisia de Recurs a stabit un termen nou

Se menține suspansul în scandalul de xenofobie de la meciul dintre Sepsi și FC U Craiova 1948. După o ședință care a durat aproximativ 45 de minute și după ce ambele părți au adus probe noi la dosar, Comisia de Recurs a stabit un termen nou pentru marți, 7 martie. Prima comisie a hotărât că echipa covăsneană să câștige cu 3-0 la „masa verde”.

„Am venit cu speranță. Este o situație destul de jenantă pentru fotbalul românesc. Sper să convingem membrii Comisiei de Apel că nu există o prevedere care să ducă la o astfel de decizie, nu există în regulament. Ce pot să fac eu, ce pârghii am la un meci la care nu am nicio calitate, să pot să preîntâmpin asemenea manifestări?

Nu avem nimic cu națiunea maghiară, cu secuii, sunt frații noștri. Nu suntem contra nimănui și nu poate suferi o echipă de fotbal pentru comportamentul unor oameni care nu au nicio legătură cu activitatea noastră. Erau niște indivizi care nu ne reprezentau pe noi!”, declara Adrian Mititelu, conform gsp.ro, cu câteva minute înaintea ședinței de la sediul LPF.

02-03-2023
14:08

A început ședința Comisiei de Recurs la sediul LPF

A început ședința Comisiei de Recurs la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal. Acolo au ajuns înainte de startul ședinței atât reprezentații lui Sepsi, cât și cei ai lui FC U Craiova 1948.

La sediul Ligii și-au făcut apariția Adrian Mititelu, patronul oltenilor, și fiul acestuia, Adrian Mititelu Jr., dar și Dan Idita, avocatul care îi reprezintă pe alb-albaștri. Reprezentanții lui Sepsi la LPF sunt vicepreședintele David Kertesz și avocatul Dragoș Baltă.

Partida Sepsi – FC U Craiova 1948 a intrat în istoria fotbalului românesc. Oltenii au pierdut la „masa verde” duelul de la Sf. Gheorghe din cauza scandărilor xenofobe ale ultrașilor Peluzei Sud 1997. Gruparea condusă de Adrian Mititelu a atacat însă decizia, iar astăzi este așteptat verdictul Comisiei de Apel a Federației Române de Fotbal.

Punctul de start. Sepsi – FC U Craiova 1948, moment de referință pentru fotbalul românesc

Meciul Sepsi – FC U Craiova 1948 s-a disputat pe 29 ianuarie, în etapa 23 din SuperLiga. Partida a fost întreruptă în minutul 26 de Andrei Chivulete din cauza scandărilor rasiste și xenofobe ale ultrașilor olteni.

ADVERTISEMENT

În primă instanță, ”centralul” a trimis la cabine echipele din pricina comportamentului ultrașilor. Iar la stația de amplificare a stadionului au fost transmise mesaje prin care fanii au fost avertizați asupra repercusiunilor pe care le poate avea continuarea actelor de indisciplină.

După 10 minute, jucătorii celor două echipe au revenit pe teren. Însă, lucrurile nu au reintrat în normal. Motiv pentru care, la mai puțin de jumătate de minut distanță, arbitrul a decis să suspende definitiv partida.

ADVERTISEMENT

Momentul 2. Decizia Comisiei de Disciplină a FRF

Cazul a ajuns pe masa Comisiilor de Disciplină din cadrul FRF. Și a fost judecat pe baza raportului întocmit de arbitrul Andrei Chivulete și observatorul Octavian Goga.

Primul termen a fost pe 1 februarie, iar al doilea la o săptămână, pe 8 februarie. Verdictul a fost amânat în ambele cazuri, pentru ca decizia să vină în ședința care a avut loc pe 15 februarie.

ADVERTISEMENT

Măsurile luate de Comisia de Disciplină a FRF au fost următoarele:

  • Sepsi câștigă cu 3-0 partida cu FCU Craiova, la masa verde:
  • FCU Craiova va juca fără spectatori șase partide de pe teren neutru sau în deplasare!
  • 25.000 de lei amendă primită de Sepsi;
  • 22.500 de lei amendă primită de FCU Craiova.

Gruparea condusă de Adrian Mititelu cere rejucarea. Patronul oltenilor este convins că verdictul Comisiei de Apel îi va da câștig de cauză

Adrian Mititelu nu a fost de acord cu decizia. A vorbit despre apel și chiar despre eventualitatea de a duce cazul la TAS, în cazul în care clubul său nu are câștig de cauză, încă de la pronunțarea Comisiei de Disciplină.

ADVERTISEMENT

Iar în momentul în care a venit motivarea deciziei, a făcut și demersurile necesare pentru apel. Și încă de atunci și-a exprimat convingerea că va avea câștig de cauză. Unul dintre argumente fiind reputația șefului Comisiei, profesorul universitar Trăilă.

”Am primit motivarea. Vreau să vă spun că e de cascadorii râsului. Azi facem Apelul, probabil că se va judeca săptămâna viitoare. Motivarea nu are nicio legătură cu realitatea. Bine, era normal…Deci… Nu contează legea, nu contează nimic, contează doar fraza aia din Regulament.

O echipă oaspete nu are nici măcar o sarcină cu privire la organizarea jocului. Nici măcar în Regulament nu spune ce trebuie să fac eu. Numai faptul că spune că dacă suporterii ambelor echipe fac ceva meciul se întrerupe…

Păi dacă eu nu a nicio obligație să fac ceva în timpul meciului, cum să dai o sancțiune dacă nu am nicio obligație? Astea sunt chestiuni elementare.

Eu am speranțe chiar la Comisia de Apel din România. Acolo e profesorul universitar Trăilă la Apel și eu nu cred că omul ăla va accepta să-și bată joc de reputația lui”, a spus Adrian Mititelu la FANATIK SUPERLIGA.

Argumente suplimentare

Adrian Mititelu consideră că decizia Comisiei de Disciplină nu este justă și pentru că în regulament nu există prevederea de întrerupere a meciului pentru scandări xenofobe.

„Regulamentul ăsta din România, în care funcționăm spune clar că arbitrul poate întrerupe meciul doar dacă sunt scandări rasiste.

Și, în plus, trebuiau chemați căpitanii celor două echipe pentru a fi întrebați dacă pot să continue meciul. E una rasismul, alta e xenofobia.

Nu există regulament în Europa prin care să întrerupi un meci din cauza scandărilor xenofobe. La UEFA nu există nici măcar la scandări rasiste. 

Suporterii de la Lyon aruncă în cap cu o sticlă lui Dimitri Payet și au fost și scandări rasiste, iar cei din Franța au decis rejucarea meciului fără suporteri în tribune.

Suntem noi de râsul lumii. Probabil arbitrul Chivulete a fost indus în eroare pentru că a fost probabil prost informat”, și-a susținut punctul de vedere Adrian Mititelu.

Jucătorii echipei speră și ei într-un verdict favorabil. ”Să se ia decizia regulamentară, morală și spre binele fotbalului, rejucarea”, au cerut, ieri, într-o conferință de presă.

Sepsi nu acceptă rejucarea

De partea cealaltă, patronul lui Sepsi a precizat, după decizia Comisiei de Disciplină, că el și-ar fi dorit rejucarea, dar, în urma verdictului, nu mai este posibilă. ”Nu se mai pune problema dacă se rejoacă sau nu, fiindcă nu există în regulament”, au fost cuvintele patronului lui Sepsi.

Faptul că nu este de acord cu o schimbare a deciziei inițiale este un punct de vedere pe care l-a întărit și ieri, la FANATIK SUPERLIGA.

”Dacă decide comisia să se rejoace meciul, nu știu ce vom face mai departe, dar trebuie să lămurim niște lucruri. Dacă această comisie spune să rejucăm meciul înseamnă că de poimâine toate galeriile pot să strige ce vor fiindcă nu se ia nicio măsură.

Nu iau decizii singur, nu ne-am gândit dacă vom merge la TAS în cazul în care se decide rejucarea meciului. La prima comisie ni s-a dat 3-0, acum de ce altă comisie să anuleze?

Eu nu văd rostul și de aceea nici nu am discutat ce o să facem mai departe. Xenofobia este permisă pe stadioanele din Europa?

Și noi ne dorim schimbarea regulamentului, pentru că nu vrem circul ăsta. De o lună de zile în loc să ne ocupăm de echipă, ne ocupăm de tribunale. Nu este un folos pentru noi”, a declarat Dioszegi.

ADVERTISEMENT