News

B1 TV, amendată de CNA pentru afirmațiile lui Radu Banciu! Ce a spus jurnalistul despre maghiari

19.04.2019 | 10:56
B1 TV amendata de CNA pentru afirmatiile lui Radu Banciu Ce a spus jurnalistul despre maghiari

Postul B1 TV a primit încă o amendă de la CNA pentru afirmațiile prezentatorului Radu Banciu aduse maghiarilor. Potrivit paginademedia.ro, sancțiunea primită de post este de 10.000 de lei, pentru o ediție a emisiunii ”Lumea lui Banciu” din data de 5 februarie, în care gazda emisiunii a afirmat că ”populația băștinașă să fie efectiv torturată, martirizată de unii care vor să-și impună, până la urmă ce-și impun? Neghiobia, Bădărănia”.

Postul B1 TV a fost amendat de CNA pentru afirmațiile lui Radu Banciu

Cazul a ajuns la CNA în urma unei reclamații din partea asociației pentru Protecția Drepturilor Minoritare ”Miko Imre” conform căreia Banciu „a creat o atmosferă ostilă orientată împotriva comunităţii maghiare din România, incitând la ură pe bază de naţionalitate, etnie şi provocând un sentiment de insecuritate şi de pericol de discriminare a membrilor comunităţii române“.

De asemenea, în reclamație se mai arată că unele dintre afirmațiile moderatorului conțin informații false, care au scopul de a incita la ură națională, rasială ori religioasă și la discriminare. Postul de televiziune a fost reprezentat în fața CNA de Rareș Anița, directorul de programe al postului, care a spus: „Mi se pare puţin ciudat că vorbim de o emisiune din luna februarie cu o reclamaţie primită după două luni. Reclamaţia este făcută de aceeaşi asociaţie care ne reclamă peste tot după fiecare emisiune, şi la CNCD“.

B1 TV, amendată de CNA pentru afirmațiile lui Radu Banciu! Ce a spus jurnalistul despre maghiari
Amenda primită este pentru o ediție a emisiunii ”Lumea lui Banciu” din data de 5 februarie

7 din 8 voturi pentru aplicarea sancțiunii

Amenda de 10.000 de lei a fost propusă de Radu Herjeu și votată de șapte dintre cei opt membri: Alexandru Kocsis, Orsolya Borsos, Monica Gubernat, Nicolaie Bălaşa, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Radu Călin Cristea.

Cea care a votat împotriva sancțiunii a fost Cristina Pocora, motivând prin faptul că CNA a fost mult mai îngăduitor cu emisiunea lui Ionuț Cristache, ”România 9”, în care au fost atacați președintele Klaus Iohannis și Forul Democrat German din România, ce a primit doar o somație publică.