News

BAC 2019: Rezolvarea subiectelor de la proba de evaluare a competenţelor digitale

07.06.2019 | 15:05
BAC 2019 Rezolvarea subiectelor de la proba de evaluare a competentelor digitale
Rezolvarea subiectelor la competențele digitale va fi afișată pe site-ul ministerului. Sursa foto: Campus News

Probele scrise de la BAC 2019 vor începe pe 1 iulie 2019, însă până atunci, în perioada 7-11 iunie, elevii susțin proba de evaluare a competențelor digitale. Elevii vor susține proba D a examenului de Bacalaureat, pe lângă ziua de vineri, 7, luni, 10 iunie și marți, 11 iunie. Modelele de subiecte de la competențele digitale au fost deja publicate.

BAC 2019: Rezolvarea subiectelor la competențele digitale, afișată pe edu.ro

Chiar dacă este o probă care evaluează cunoștințele despre operarea pe calculator, elevii nu vor avea acces la Internet conform regulamentului examenului care prevede că „la proba de competențe digitale, toate subiectele sunt obligatorii. Punctajul maxim cumulat pentru cele două fișe date,  A şi B este de 100 de puncte.

Nu se acordă puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 90 de minute: 15 minute pentru fișa A şi 75 de minute pentru fișa B. Fişierele pe care elevii le vor prelucra sunt furnizate în directorul examen, aflat pe Desktop. Ele vor fi salvate după fiecare prelucrare, în directorul indicat”. Baremele pentru evaluarea competențelor digitale se vor publica aici. Dintre cele patru subiecte, doar subiectul al III-lea este unul tip grilă. La acest subiect trebuie să aleagă unul sau mai mule variante de răspuns.

Model de subiect la competențele digitale, Bacalaureat 2019
BAC 2019: Rezolvarea subiectelor la competențele digitale, afișată pe edu.ro. Sursa foto: edu.ro

Patru subiecte la competențele digitale, dintre care se permite accesul la Internet doar la primul

Pentru susținerea examenului de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2019) s-au înscris 135.000 de elevi, absolvenți de liceu, dintre care 116.000 sunt din promoția curentă, iar restul, până la 135.000 sunt cei care au picat în anul trecut sau în anii anteriori. Primele rezultate de la Bacalaureat 2019 se vor publica pe 8 iulie.

Dintre cele patru subiecte de la competențele digitale, primul subiect este singurul la care se permite accesul la Internet și asta deoarece la acest subiect liceenii sunt puși să caute informații de pe Google și să copieze fotografii ori texte despre subiectul cerut, informație care urmează să fie introdusă într-un folder de pe calculatorul elevului denumit ”examen” plus numele candidatului.

„Accesul absolvenților de liceu în sălile de examen are loc între orele 7:30-8:30, iar examenele încep la ora 9:00. Candidații care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe sau orice alte materiale cu care nu au voie să intre în examen vor primi un plic în care să le introducă și le pun în sala de depozitare a obiectelor personale”, se arată în Metodologia de examen.