Subiectele la fizică, a treia probă a Bacalaureatului, au fost publicate de edu.ro.
Subiecte fizică- filieră tehnologică
Subiecte fizică – filieră vocaţională
A treia probă de la Bacalaureat 2021, cea la alegere a profilului, a debutat la ora 9.00.
După primirea subiectelor de la fizică, candidații au la dispoziție 3 ore (180 de minute) pentru rezolvarea lor.
În intervalul 7.30 – 8.30, are loc accesul candidaților în centrele de examen la proba de la fizică. Elevii vor intra în săli pe baza actului de identitate. Proba la alegere a profilului începe la ora 9.00 și durează cel mult 3 ore.
Imediat după distribuirea subiectelor, niciun candidat nu mai poate intra în sală și niciun candidat nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă și semnează de predarea acesteia.
Bacalaureatul de toamnă ajunge la proba la fizică, una dintre disciplinele la alegerile din acest an. Subiectele de la fizică au aceeași dificultate precum cea din sesiunea la care au participat majoritatea elevilor.
Miercuri, 18 august, elevii susțin proba scrisă la fizică, sociologie, geografie, psihologie ori logică și argumentare, printre altele.
Subiectele sunt adecvate în funcție de profilul la care elevii au studiat în liceu, teoretic-vocațional sau tehnologic.
Examenul de la fizică este împărțit în patru subiecte mari: mecanică, elemente de termodinamică, producerea și utilizarea curentului continuu și optică.
Diferența față de alte materii este că în cazul fizicii sunt obligatorii toate subiectele din două arii tematice dintre cele patru prevăzute de programă.
Fiecare subiect are 15 puncte, pentru o singură arie tematică a fizicii însumându-se astfel 45 de puncte, jumătate din cele 90 de puncte care se pot obține. Evident, 10 puncte sunt acordate din oficiu.
După proba la fizică (ori alte materii la alegere) urmează cea la limba și literatura maternă (19 august).
Pe 23 și 24 august are loc evaluarea competențelor lingvistice și de comunicare orală în limba română. Sesiunea de toamnă continuă cu proba orală la limba maternă pe 25 august. Competențele digitale sunt evaluate pe 25 și 26 ale lunii.
Oralul la engleză, franceză, germană ori o altă limbă străină are loc pe 30 și 31 august 2021.
Rezultatele examenului de Bacalaureat din sesiunea de toamnă vor fi aflate de către elevi luni, 31 august, până la ora 12.
Cei care sunt nemulțumiți de rezultate pot depune contestație în ziua afișării lor. Contestarea se face în intervalul 12-18.
Pentru a contesta nota primită, elevul trebuie să depună o cerere-tip virtual sau la școala unde a susținut proba. Lucrările vor fi reevaluate între 1 și 3 septembrie 2021.
Rezultatele finale vor fi cunoscute vineri, 3 septembrie 2021, aceasta fiind data la care se va încheia Bacalaureatul de toamnă.
Există câteva reguli de care elevii trebuie să țină cont în momentul susținerii probelor scrise. Examenul începe la ora 09:00, însă elevii trebuie să fie prezenți în săli începând cu 08:30.
Timpul de lucru pentru rezolvarea subiectelor este de trei ore, însă elevii care termină mai repede pot părăsi sala în liniște, fără a-i perturba pe ceilalți candidați care susțin examenul.
Elevii folosesc doar pixul sau stiloul în rezolvarea subiectelor. Pentru scheme și desene folosesc creionul negru.
Pentru susținerea probelor la matematică sau fizică, de pildă, calculele nu se fac nici cu telefonul, nici cu calculatorul. Se vor folosi ciornele pentru realizarea operațiunilor oricât de simple sau complicate ar fi ele.
Important de precizat este faptul că elevii care au deficiențe de auz, vedere sau tulburări de neurodezvoltare au două ore în plus pentru rezolvarea subiectelor, date fiind aceste situații excepționale.
În sala de examen, elevii nu au voie să intre cu rucsacuri, notițe, dicționare sau orice mijloc electronic de calcul precum nici celebrele smartwatch-uri.
„În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul. Le e interzis să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni”, se arată în dispozițiile oficiale ale Ministerului Educației.