News

Bacalaureat 2019. Au început înscriererile pentru BAC

28.05.2019 | 18:17
Bacalaureat 2019 Au inceput inscriererile pentru BAC

Pregătirile pentru examenul de bacalaureat din acest an au intrat deja în linie dreaptă. Cursurile se vor încheia în ziua de vineri, 31 astfel că elevii claselor a XII-a vor avea la dispoziție o scurtă perioadă pentru a-și recapitula toate cunoștințele însușite până în momentul de față. S-a dat deja startul înscrierilor pentru examenul de maturitate.

Elevii se pot înscrie pentru Bac 2019

Luni, 27 mai, au fost demarate înscrierile pentru prima sesiune din acest an a examenului de bacalaureat. Astfel, elevii claselor a XII-a din toată țara sunt așteptați până la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a completa documentația necesară participării la toate cele trei probe.

Emoțiile  încep odată cu testările orale, desfășurate între  3 și 13 iunie, perioadă în care elevilor le vor fi testate cunoștințele atât de limba română și o limbă de circulație internațională, cât și competențele digitale.

Încep emoțiile pentru elevii de clasa a XII-a. Se apropie examenul de bacalaureat. Sursa foto:a1.ro
Încep emoțiile pentru elevii de clasa a XII-a. Se apropie examenul de bacalaureat. Sursa foto:a1.ro

Când încep probele scrise

Pe data de 1 iulie 2019, elevii claselor a XII-a sunt așteptați în sălile de susținere a examenelor, pentru prima probă scrisă,  în care le vor fi testate cunoștințele la Limba și Literatura Română. Miercuri, 3 iulie, este programată priba la Matematică, pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real, în vreme ce elevii care au urmat un liceu de profil umanist, vor avea parte de o testare la  Istorie.

Pentru ultima probă scrisă, elevii au posibilitatea să aleagă diciplina la care vor fi testați, în funcție de profilul liceului pe care l-au urmat. Prin urmare, pe 4 iulie 2019, se va putea opta între Fizică, Chimie, Biologie, sau Informatică, pentru absolvenții de liceu cu profil real, în vreme ce umaniștii vor avea de ales între Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie.

Ministerul Educației a dat publicității o serie de reguli, în vederea bunei desfășurări a examenului de bacalaureat din 2019. Astfel, printre obiectele interzise în sala de examen se numără:

  • telefoane mobile,
  • căști audio,
  • mijloace electronice de calcul sau de comunicare,
  • ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete,
  • manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare,
  • notițe, însemnări, rezumate, ciorne,
  • lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor

Accesul absolvenților de liceu în sălile de examen are loc între orele 7:30-8:30, iar examenele încep la ora 9:00. Candidații care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe sau orice alte materiale cu care nu au voie să intre în examen vor primi un plic în care să le introducă și le pun în sala de depozitare a obiectelor personale.

Examenele scrise durează 3 ore; subiectele de la BAC sunt concepute de Centrul Național de Evaluare și Examinare, din subordinea Ministerului Educației. La examenele orale, subiectele sunt concepute astfel încât să permită “tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute” , se arată în Meteodologia întocmită de Ministerul Educației.